In 2013 was het liefde op ‘t eerste gezicht toen ik haar – stad liggend op een schiereiland – genaamd Cádiz leerde kennen. Dromerig Cádiz heeft een relaxte werking op me. Ze is schilderachtig. Ik neem je mee in mijn droom en geef je de 11 beste tips bij een bezoek aan de Andalusische havenstad.

11x doen in droom die Cadiz heet

1. Het béste restaurant van de stad!

Ja, dit is zeker 1 van de beste restaurants van Cadiz. Een bezoek aan dit restaurant was een ervaring die mij als ‘culinair fan’ omver heeft geblazen. Op aanraden van vrienden bezocht ik La Curiosidad de Mauro Barreiro een ‘hippe’ en pure tapasbar in het Noord-Oosten van Cádiz.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Ik bezocht dit – Michelin waardige – restaurant 2x. Ik werd van ‘t schiereiland weggeblazen met verrassende zoet, zuur en verse combinaties. Ieder gerecht is een kunstwerk en wordt, in een open keuken, met precisie en passie gemaakt. Ben je in Cadiz, dan moet(!) je hierheen.

Restaurante la curiosidad de Mauro en Cádiz
Mauro Barreiro is eigenaar en chef-kok van La Curiosidad

2. Castillo de San Sebastian

San Sebastián is een fort dat je via de avontuurlijke Paseo Fernando Quiñones – een natuurlijk bijna middeleeuws pad – bereikt. Alleen de tocht over dit pad is al een regelrecht genot. Zo moet het gevoeld hebben als je als koning of prins paradeerde langs de klotsende golven bij het ondergaan van de zon in dromerig Cadiz.

Cadiz schiereiland 11x doen in Andalusie Spanje

3. Vamos a la playa

Op het schiereiland is er (natuurlijk) aan 3 kanten zicht op zee. Dit betekent in de praktijk een intiem stadsstrand aan de westkant genaamd ‘La Caleta‘.

Kleine strand La Caleta
Kleine stadsstrand van Cadiz – La Caleta

Daarnaast is er vanaf de zuid-kant een enorm strand van liefst 10 km(!). Dat strand loopt zoals gezegd vanaf de zuid-kant ‘de stad uit’. Ruimte genoeg dus. ‘Vamos a la playa’. Aan de oost-kant kijk je vanaf stadsmuur op zee en de haven van dromerig Cadiz

11x doen in droom die Cadiz heet

4. Het stadspark aan de noord-kant

Jardines de la Alameda de Apodaca. Is een oase van rust en een paradijs in met name het voor- en najaar. In het voorjaar schijnt de zon dan namelijk op de prachtige kleuren van de bloemen, planten en het fruit in dit park. Tijdens een bezoek aan dromerig Cadiz mag een stop of beter gezegd ‘a walk in the park’ hier niet ontbreken.

5. Mercado Central de Abastos – ontbijt of lunch

Iedere Spaanse stad heeft 1 Mercado en gelukkig zijn wij Nederlanders en Belgen ook op deze tour geraakt. De centrale markt of ‘foodhall’ combineert het beste uit de zee en van het land.

Mercado Central de Abastos
Gazpacho, verse pepers en paella = happy

Zo kun je genieten van de heerlijke lokale Pimientos de Padrón (groene pepers), Paella de Cadiz of fantastische verse zeevruchten. Je krijgt die lach niet meer van mij gezicht. Dat zou je wel willen.

6. Torre Tavira – 360 graden view over de stad

Al eerder sprak ik over de schoonheid van het schiereiland. Het is de moeite waard om deze schoonheid eens van bovenaf te zien.

11x doen in dromerig Cadiz Torre Tavira
Het dromerige uitzicht vanaf Torre Tavira

Het is alleen al fantastisch om de nauwe en charmante straten te zien die deze stad tot een schilderij maken. Torre Tavira is een aanrader als je een blik wilt werpen over dromerig Cadiz en perfect om een Insta story of foto te maken.

11x doen in droom die Cadiz heet

7. La Candela – charmant en smaakvol eten

Houd je net als ik van eten in een intieme setting? Dan is het charmante La Candela iets voor jou. Wat het charmant maakt is de vintage inrichting en mooie open keuken. 

Je voelt je hier meteen thuis en het eten is smaak- en stijlvol. De gerechten die je hier geserveerd krijgt zijn een combinatie van typisch Andalusische en andere Zuid-Europese klassiekers.

8. Wandelen langs de gekleurde routes

Een stadswandeling doen is in Cádiz heel eenvoudig. Volg 1 van de gekleurde lijnen die langs bijzondere café’s, forten en kathedralen gaat en je komt altijd weer op het beginpunt uit.

conil de la frontera 11x doen in droom die Cadiz heet‘Klein Havana’ zoals de stad wordt genoemd is met haar zachte pastelkleuren een lust voor het oog. Dankzij handige gekleurde routes is het ook erg ontspannend en inspirerend de stad te leren kennen. Welke kleur kies jij als eerste groen of blauw?

9. Temperament in Calle Virgen de la Palma

Je kan zeggen wat je wilt, maar niet dat er geen warmte en vuur zit in de Spanjaarden. Sterker nog dat temperament heeft vaak geleid tot prachtige kunst(werken).

Calle Virgen de la Palma 11 x doen in droom die Cadiz heet

Als je over de Calle Virgen de la Palma flaneert ontdek je dat speciale Spaanse oog voor stijl. Bovendien kun je in deze sfeervolle ‘palmenstraat’ tot diep in de nacht buiten borrelen en genieten van de lekkerste tapas in dromerig Cadiz.

10. Het café ‘voor na een workout’

La Esquina de Sopranis bezocht ik voor het eerst in 2013. Deze bar doet heel cool, maar toegankelijk aan. Het viel me op dat veel locals hier even binnen’rennen’ voor een tapa en cerveza (biertje).

Zo was ik hier eens toen er 2 dames op leeftijd na een ‘late night workout’ een biertje gingen pakken. Daarbij namen ze een heerlijke sardine tapa en makreel pincho. Ik was op slag jaloers, want na een workout in Nederland heb ik die mogelijkheid niet.

11 x doen in droom die cadiz heet

11. Bezoek de witte dorpen van Cadiz

11 x doen in droom die cadiz heet

Voor de laatste tip dien je een auto te huren. Hier is een optionele route van mij voor ongeveer een halve dag. Bijvoorbeeld van 10.00 – 17.00 uur:

  • Rijdt van Cadiz naar Bornos (1)
  • Bornos naar Arcos de la Frontera (2)
  • Arcos de la Frontera naar Conil (3)
  • Van Conil rijd je weer terug Cadiz(4)
Bornos – idyllisch doet filmisch aan met prachtig meer en tuinen
Arcos de la Frontera – sfeervol gelegen bovenop een berg
Witte dorpen 11x doen in droom die Cadiz heet
Jamon Iberico, typisch voor Andalusië
Conil de la Frontera – parel van een kustplaats.
conil de la frontera 11x doen in droom die Cadiz heet

Waar overnacht je in Cadiz?

Need a Place 2 stay? Ik heb goede ervaringen bij deze 2 overnachtingsplekken in dromerig Cadiz:

Casa Patio del Panadero 

El Patio

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: