Diana Vos woont in het prachtige Den Bosch. Hier kwam ze al van kinds af aan. Slenterend of hardlopend door de hoofdstad van Noord-Brabant ontdekt zij iedere dag weer wat nieuws. In 7x doen in Den Bosch laat Diana je ervaren hoe je haar stad kunt leren kennen. Ze neemt je mee op reis door een gezellige stad met vele nauwe steegjes, charmante grachten, ontelbare leuke barretjes en koffietentjes.

7x doen in den bosch
foto: Ruudpeters.com©

1. Wandelroutes in Den Bosch

wandelroutes en hardlopen in den bosch
Spoorbrug Moerputten

Ik houd van wandelen en werd al snel getipt om de Moerputten te bezoeken. Je kunt daar prachtige wandeltochten maken over de oude spoorbrug naar alle kleine brugjes die over het moerasgebied liggen. De spoorbrug werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt voor transport. Via de informatieborden – aan beide kanten van de brug – leer je meer over de transportbrug. Zo krijg je een beetje historie mee tijdens de wandelroute.

Tip: loop de bruggenroute van 5 km, welke veel afwisseling biedt qua natuur. In de zomer is het echt fantastisch mooi met alle vlinders die je er kan spotten, zoals het pimpernelblauwtje. De vlonders die over het moerasgebied zijn gelegd maken de wandelroute extra gevarieerd, waar je je lijkt te wanen in een amazone gebied én dat gewoon op 5 minuten afstand van het Bossche centrum.

2. Het Bossche broek

7x doen in den bosch
foto: Ruudpeters.com©

Een stukje natuur grenzend aan de stad. Zelf ga ik hier graag hardlopen. Elke keer verbaas ik me weer over dit prachtige gebied zo pal naast de stad. Vaak zie je de meest indrukwekkende watervogels paraderen in het moerasgebied. Ga op zoek naar de grote zwerfkeien waar mooie teksten op prijken van Brabantse dichters.

zwerfkei Bossche broek den bosch

Je kunt uiteraard meerdere routes lopen, maar zelf houd ik van de ronde waarbij je uiteindelijk bij een trekpontje uitkomt. Via deze ware arm workout bereik je dan de overkant waarna je dan onder de brug door kan lopen tot je een andere brug ziet die je richting centrum brengt. Dan loop je via het grind paadje langs het water onder de brug door tot je bij een trap uitkomt.

Eenmaal boven loop je dan de brug over en kun je lekker wat kan gaan drinken bij café Buurt. Ik heb zelf een zwak voor hun Nacho’s uit de oven met gehakt, cheddar, salsa en zure room, ook wel madelief genoemd. Of ga voor de zoete aardappelfrietjes met Parmezaanse kaas, om je vingers bij af te likken zó lekker.

binnendieze herman watertoren den bosch
Watertoren Herman

3. IJzeren vrouw en Prins Hendrik park

Vlakbij mijn stulpje ligt dit fijne park. Ideaal voor je hardlooprondjes, maar ook gewoon voor een heerlijke wandeling langs het water. Ik loop daarna vaak door naar de oude watertoren waar café Herman zich in bevindt. Deze watertoren is de op een na oudste van Noord-Brabant. Het heeft een hele gevarieerde menukaart en is erg stijlvol ingericht. Ik voelde me hier meteen thuis. In de zomer is het terras ook super leuk omdat je lekker kan wegkijken naar wat er de stad in én uitgaat.

schilderstraat binnendieze den bosch

De boottocht over de ‘Binnendieze’ kan natuurlijk niet uitblijven wanneer je Den Bosch aandoet. Ook zijn het Noord Brabants- en Design Museum ware blikvangers van de stad. Maar gewoon slenteren door het mooie oude centrum levert soms onverwachte verrassingen op, zoals laatst toen ik een ommetje maakte en terecht kwam in de Schilderstraat en getroffen werd door een prachtige muurschildering.

binnendieze den bosch
Boottochtje over de Binnendieze. foto: Ruudpeters.com©

4. Het Engelermeer

Recent heb ik voor het eerst gewandeld rondom het Engelermeer. Een waar pareltje ten Noordwesten van Den Bosch. Het recreatiegebied is genoemd naar het nabij gelegen plaatsje Engelen. Naast het feit dat je er super mooie wandelingen kan maken is het ook een prachtige plas om te zwemmen of suppen!

Engelermeer den bosch doen

5. Borrelen en eten in Den Bosch

borrelen en eten in den bosch

Natuurlijk kan de Verkadefabriek in dit overzicht niet ontbreken. Of om gewoon te borrelen (al is de menukaart ook zeker de moeite waard) of een filmpje te pakken. Ze hebben altijd een zeer divers aanbod aan films en voorstellingen. Zelf ga ik vaak voor het concept food & film; een vorkje prikken én een filmpje pikken. Je hebt dan de keuze uit geselecteerde hoofdgerechten van de avondkaart én een filmkaartje voor maar € 21,50!

De artistieke Tramkade

Zowat naast de Verkadefabriek vind je de Tramkade. Een super bruisende locatie om te bezoeken en de street art te bekijken. Je kan daar de spelletjeshal bezoeken of lekker een biertje pakken bij het Brouwpodium Bossche Brouwers aan de vaart. In het Werkwarenhuis zijn elk weekend leuke feestjes.

streetart tramkade den bosch
Het Oerwoud in

Wat ik verder echt een leuk plekje vind om te lunchen of een koffie te doen is Oerwoud, waar je je in een soort groene oase waant. Je kunt er terecht voor alles dat groen, gezond & duurzaam is.

het oerwoud den bosch
Eetbar de Stadt

Heb je meer zin in een borrel/bites idee bezoek dan Eetbar de Stadt. Hun bar en streetfood kaart is echt om van te watertanden.

De Camping
de Camping doen in den bosch koffie

Wil je lekkere koffie drinken op een ongewone plek? Bezoek dan de Camping, gezeteld in een van de oude brugwachtershuisjes op de Orthenbrug. Stichting Weeshuisjes, opgezet door Imke van Dillen, heeft als doel via deze oude brugwachtershuisjes de buurt meer met elkaar in verbinding te brengen.

den Bosch blog 7x doen De Camping borrelen

Naast de heerlijke koffie van Coffeelab worden er leuke activiteiten georganiseerd zoals kleine mini-concertjes. Breng je eigen mok mee en de koffie is slechts 1 euro. Ook is er het mooie initiatief, opgezet door Maaike Teernstra, dat wanneer je een bewoner van nabij gelegen Zorgcentrum Nieuwehagen meeneemt, je een gratis kop koffie krijgt.

de camping 7x doen den bosch

Er zijn verder nog 2 andere brugwachtershuisjes te vinden waarvan eentje in Corona-tijd nog een bijzondere invulling gekregen heeft. In het huisje van Sluismeester Krijn op de Hinthamerbrug kun je mijmeren over het slapen onder zijn brug. Ze zoeken nog campingbazen die een tijdje een dagdeel per week de koffie schenken.

Radio Brugwachter en Broedloket

En dan heb je nog het huisje op de Anthoniebrug waar nu onder meer Radio Brugwachter gevestigd is. Binnenkort komt er een leuk initiatief bij: “Broedloket” een loket waar je met je lokale ideeën gratis verder wordt geholpen. Mocht je zelf nog een leuk idee hebben voor de huisjes mail dan naar imke@weeshuisjes.nl

favoriete restaurants den bosch
Smullen bij Yalla Yalla

6. Mijn favoriete restaurants in Den Bosch

Mijn tot dusver meest bezochte restaurants in Den Bosch zijn: Le Vin’X, Wijn bij Stijn, Sarban, Yalla Yalla Foodbar en Pizzabar Deeg. Van deze restaurants ben ik echt fan. Voor een authentieke en super gezellige sfeer ga ik verder graag naar Italiaans restaurant Amici & Famiglia. Welke ik nooit ontdekt zou hebben wanneer ik niet dichtbij het restaurant zou wonen. De eigenaren maken het bezoekje al meer dan waard!

le VIN 'x den bosch restaurant
Diana in haar element bij Le VIN ‘x

7. Shop till you drop

Voor de vrouwelijke bezoekers welke deze blog lezen; Den Bosch is natuurlijk ook een mooie winkelstad, met haar oude kleine steegjes en pittoreske boetiekjes. De winkels waar ik zelf bijna altijd wel slaag zijn met stip op 1; Lucy Lane en daarnaast Oak, Jutt, Koekwaus en Hutspot.

Den Bosch, genieten met een zachte G

7x doen in den bosch
foto: Ruudpeters.com©

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: