Het is zover de 3e stad van Bulgarije staat op de planning. Volgens een kennis wordt Varna de parel aan de Zwarte Zee genoemd, dat belooft wat. Onbevangen bezoek ik wederom een stad in het prachtige Bulgarije, en wel de grootste havenstad van het land. Waarom is een bezoek aan Varna en regio de moeite waard? Dat ga ik je uitleggen in 7x doen in Varna.

7x doen in varna zwarte zee en strand

1. Naar het strand in Varna

Aan het strand van Varna vind je de ene na de andere leuke beachclub. Het zijn restaurants, sommige met infinity pool en outdoor club in 1. Je kunt er overdag heerlijke chillen aan zee, met een hapje en cocktail. Daarnaast eet je avonds het beste uit de zee, van het land en draaien de dj’s de klok rond. Lekker dansen en genieten in Varna met uitzicht op die parelachtige Zwarte Zee.

naar het strand in varna

2. Bezoek Cubo mijn favoriete beachclub

Bezoek Cubo mijn favoriete beachclub in varna

Wat een leuke sfeer, wat een ontzettend toffe mensen. Varna is een studentenstad en een culturele broedplek. Dat zie en voel je door de hele stad heen en zeker bij Cubo. Alle soorten mensen komen hier bij elkaar en ze hebben allemaal 1 ding gemeen ze willen genieten van het leven.

3. Bezoek de Griekse wijk in Varna

varna wijk

Ik ben altijd op zoek naar onontdekte en charmante straatjes en wijken in een stad. Het is even lopen maar dan kom je in de Griekse buurt. Ulitsa (betekent ‘straat’) Drazki is 1 van de charmante straatjes in de Griekse wijk. Hier vind je bijvoorbeeld een sfeervolle Braziliaanse koffiebar, gezellig studentencafé, coole barbershop en het 43.12 café. De artistieke Griekse studentenwijk vind je ten westen van het centrum, vlak voor de haven.

Ontbijten in Varna doe je bij 43.12 café
Ontbijten in Varna griekse wijk

De 43.12 is de meest chille ontbijtplek van de stad. Dit komt doordat je hier echt die creatieve city vibe voelt! Op deze plek worden nieuwe plannen gesmeed en kom je in je element. De koffie is hier trouwens magnifiek en de gerechten zijn super. Het café heeft een kleine kaart en alles is zó lekker en vers.

havengebied en griekse wijk varna

4. Bezoek het havengebied in Varna

Ben je in Varna dan moet je het op zijn minst 1x naar het havengebied gaan. Wil je de full package? Reserveer dan een plekje bij een restaurant en zie de prachtige zonsondergang met uitzicht op de Zwarte Zee en authentieke marineschepen. Voel wat die Zwarte Zee, de zon en het leven in de Balkan met je doen.

7x doen in varna bulgarije havengebied
Waar je moet eten in de havengebied?

Dit enerverende gebied heeft fraaie restaurants en café’s waar je families, stelletjes, vrijgezellen van jong tot oud gelukkig ziet zijn. Reserveer een plekje bij Staria Chinar of Dolce Amoro hier kun je in stijl eten.

Varna is puur en vers

5. Waarom wandelen door Varna zo tof is

Varna heeft – net als je ziet Burgas – een kilometers lang groen park, genaamd Morska Gradina. Daar moet je gaan wandelen als je in Varna bent. Het is een uitdaging opzich om het hele park te zien, het is wijds en erg mooi.

7x doen in varna Clock Tower of Varna
Clock Tower in Varna

Je komt er historische monumenten tegen, een openluchtmuseum is het. Je ziet er ‘kekke’ kunstenaars in galerieën en op straat, van breakdancers tot muzikanten en nog veel meer. Varna op zijn best; jong, levendig en de hele familie doet gezellig mee.

Daarnaast kun je er ook voor kiezen om door het centrum te wandelen. Tip: neem de route via de Saint Nicholas kerk, langs het authentieke operatheater. Onderweg kom je mooie gebouwen tegen, zingende fonteinen, sfeervolle café’s en pleinen.

7x doen in varna

Tot slot kies je weg omhoog richting het stadspark – City Garden – om bij de Clock Tower en de iconische Dormition of the Theotokos Cathedral te eindigen. Hier chillen en spelen ouders en kinderen tijdens de avond en kun je de mooiste foto’s maken 😉

6. Waar moet je gaan eten in Varna

Om het overzichtelijk voor je te houden heb ik 3 eettips voor:

  • OParmy Family Restaurant ligt aan de oost kant van het stadspark. Het restaurant heeft een heerlijke buitentuin, waar je kunt wegdromen en de lekkerste Bulgaarse gerechten eet. Aanrader!
  • Bar Gastronom is een klein wijkrestaurant met een leuke sfeer en Bulgaarse en Italiaanse gerechten. Je kunt hier ook uitstekend lunchen! Daar koos ik voor en dat smaakte absoluut naar meer.
  • Happy is een Bulgaarse keten met verse gerechten. Ik verbaas me enorm dat ik iets als Happy nooit eerder in Nederland of België heb gezien. Het eten is heerlijk en de service heel goed. Men combineert altijd 1 land met de Bulgarije. Bijvoorbeeld de Bulgaarse keuken en de Griekse, een superconcept.
restaurants happy varna eten in bulgarije
Happy: gezond, lekker en betaalbaar

7. Ontdek kasteel Balchik en Kaliakra

Een belangrijke tip: huur minimaal 1 dag een auto als je in Varna bent. De regio heeft namelijk veel waanzinnig uitzichten over zee en historie. Rijd dan om te beginnen naar Kaliakra en daarna naar kasteel Balchik. Andersom mag ook natuurlijk.

kasteel balchik en kaliakra varna
Het Kaliakra fort
De mythe van Kaliakra

De mythe van Kaliakra is een bijzonder ‘Bulgaars’ verhaal. Toen ik het voor het eerst hoorde emotioneerde het mij zelfs. In Kaliakra sprongen ooit 40 Bulgaarse jonge vrouwen, vanaf een rots op van 68 meter hoog hand in hand, de Zwarte Zee in. Ze kozen voor verbinding in plaats van te worden getiranniseerd door de Ottomanen.

kaliakra balchick varna
De rots van de sprong

Er staat nu een fort en je hebt waanzinnige vergezichten. Tijd en plek voor een lekker lunch is er ook. Er zit een restaurant in het midden van het fort. Kijk uit met de steile stukken, neem goede schoenen mee.

Ontdek kasteel Balchik

In 1926 leefde een geliefde Roemeense koningin. Zij kreeg haar eigen paleis Quiet Nest Palace, tegenwoordig Balchik genoemd. Het paleis dat bestaat uit een aantal buitenverblijven met mooie tuinen en unieke plantensoorten. Als kers op de taart is er nog dat kasteeltje tegen de berg op.

kasteel balchik varna kaliakra

De locatie doet een beetje toeristisch aan maar het is er nooit overvol. Dit komt doordat de fraaie tuinen, de speelse verblijven van de koningin en het kasteel ruim zijn opgezet. Je hebt letterlijk de ruimte om alle mooie flora en fauna te zien.

balchik kasteel varna kaliakra

Op zoek naar een hotel in Varna?

Hotel Graffit Gallery Design is een prachtig hotel in het hart de stad. Het hotel heeft een compacte fitnessruimte en zwembad.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: