In 2007 was ik voor het eerst in Tulum. De ‘compacte badplaats’ maakte indruk. De ontspannen vibe, prachtige eindeloos lange kustlijn met hagelwit zandstrand, azuurblauwe zee en de ligging hebben iets magisch. Ik kon toen niet weten dat Tulum, 13 jaar later toen ik terugkeerde, was uitgegroeid tot een wereldwijde hotspot. Wat moet je doen als je in Tulum bent? In 7x waarom je naar hotspot Tulum moet, help ik je.

7x waarom je naar hotspot Tulum moet

1. Tulum heeft de mooiste kustlijn van Mexico

Tulum Beach heeft een waanzinnig kilometers lange kustlijn. Niet alleen zijn de stranden hagelwit, de zee ‘bevat een zacht briesje’ en is azuurblauw, ‘zoals je hem alleen in films ziet’. Het is aangenaam toeven op het strand en je droomt er weg tussen de prachtige palmbomen én mooie mensen.

2. Waar vind je de beste ontbijt spot in Tulum?

Ontbijten in Tulum. Om te beginnen heb ik een restaurant voor je met amazing food in een mooie setting: Farm To Table. Je kunt hier van alles eten van omelet, vlees tot vegan. Zie ook mijn filmpje in de Instagram story.

Optie 2 die ik wil aanraden: eet een super verse taco op de hoek van de straat óf bij een restaurant waar het druk is. Druk betekent goed/lekker.
Optie 3 vind je terug bij must do 3. Bij menig beachclub kun je namelijk heerlijk ontbijten. Het ontbijt hieronder is van Zamas.

Waar vind je de beste ontbijt spot in Tulum

3. Welke 5 beachclubs moet je bezoeken in Tulum?

Ik omschrijf 5 beachclubs van luxe hipster hotspots naar rustige toegankelijke spots die ik de moeite waard vind. Zo heb je geen keuzestress.

  1. Nômade
  2. Azulik
  3. Nest
  4. Ziggy’s Beach
  5. Maria Del Mar
Welke 5 beachclubs moet je bezoeken in Tulum?

Nômade is een hele dikke vette plek met chille bedden in een droomdecor. De maya’s verdreven boze geesten voor mens en dier met Smudge & Wierook. Deze spirit leeft in deze bijzonder fraaie beachclub – met geweldig eten en drank – nog steeds. Adembenemend mooie plek, inclusief stijlvol zwembad met uitzicht op zee.

Must do: bezoek een beachclub! Tulum

Azulik zit op hetzelfde level als Nômade. Je waant je in een ‘celebrity droomwereld’ als je deze beachclub betreedt. S’avonds is het 1 van de hotspots in Tulum waar je feest met de beste housedj’s der aarde. Overdag, kom je op het privéstrand voor volwassenen helemaal tot rust. Bovendien raak je in trans van de mooie zee en al dat lekkere eten dat je tot je kunt nemen. Proost, eet smakelijk en maak een dansje.

Welke beachclubs moet je bezoeken in hotspot Tulum ? Azulik Must do: bezoek een beachclub!

Nest is 1 van mijn favoriete plekken langs de kust van hotspot Tulum. Deze club heeft stijl en is chill. Hoef je niet per se met veel op ‘t strand te liggen? Stop hier. Nest is intiem en heeft rustige lounge muziek om bij weg te dromen. Daarnaast is de menukaart compact en de ligbedden zeer comfortabel.

welke beachclubs moet je bezoeken in hotspot Tulum ? NEST Must do: bezoek een beachclub!

Ziggy is een Mexicaans georiënteerde Beachclub. Is dit goed of fout? Nee, de vibe is weer anders dan bij Nômade of Azulik en dat prikkelt. Vooral is het een fijne afwisseling en op een nieuwe chill plek. Welke beachclub je ook kiest, het magische strand en de azuurblauwe zee blijven nooit vervelen.

Welke beachclubs moet je bezoeken in hotspot Tulum ? Nômade Bezoek een beachclub Must do: bezoek een beachclub!

Maria del Mar. Het volgend strand en beachclub zijn anders. Het gaat om het leuke privéstrand Maria del Mar. In de vraag zat het antwoord al. Het charmante strandje is afgeschermd van de massa en heeft als grote voordeel rust en als extra een mooi zwembad tussen de palmbomen.

8x waarom je naar hotspot Tulum moet
Kleine tip: houd rekening met een minimale fee en maximaal genot

Je betaalt bij iedere beachclub een minimale bijdrage per dag, per persoon Bijvoorbeeld: minimaal 1.000 peso (47 euro). Hiervoor krijg je dan een droombed, parasol, drankjes en eten terug. Dit zijn richtlijnen, geef je een keer 40 uit dan ‘doen ze daar vaak niet zo moeilijk over’. Weet je dat vast.

4. Waarom Tulum de beste plek is om te shoppen

Besluit je naar het strand te gaan dan moet je door Carretera Tulum Boca Paila, net als iedereen. Dit is niet zomaar een straat! Alle beachclubs liggen aan deze straat; er zijn veel geweldige restaurants én je kunt er fan-tas-tisch shoppen. De nieuwste mode, nog niet in Europa, wordt hier in hotspot Tulum gemaakt en gepresenteerd. Even een impressie:

5. Welke cenotes mag je niet missen in Tulum?

Cenotes vind je vooral in de provincie Yucatan, waar Tulum ook in ligt. Het woord cenote betekent: grot die water bevat. Kun je je er een voorstelling bij maken? Ik ga je helpen en adviseren. Rijd met je huurauto, fiets of taxi + zwemkleding naar Casa Tortuga Tulum. Vanuit deze plek bezoek je onder begeleiding 4 prachtige cenotes, met een uitleg over het ontstaan.

6. Waar lunchen of ‘s-avonds eten in hotspot Tulum?

Bewust pak ik lunchen en in de avond eten samen, want in veel van de beste restaurants in Tulum verandert de lunch en avondkaart niet.

Waar moet ik lunchen of dineren in hotspot Tulum ?  Raw Love Vegan restaurant
1. Burrito Amor – het Hipster restaurant van Tulum centrum

Eigenlijk is alles hiermee gezegd. Burrito Amor is open en een toegankelijk restaurant dat burrito’s eten tot een fancy feestje maakt. Een coole bar, met gezellige mensen en de meest smakelijke burrito’s van Tulum.

2. Raw Love – ‘Like A Vegan’ restaurant

Rauw op je dak vallen deze originele lunch en diner gerechten zeker niet. Trek in een cocos curry of Pad Thai? Alles is hier met zorg voor de mens, het dier en de wereld gemaakt. Echt een chill restaurant in het zand.

Waar moet ik lunchen of dineren in hotspot Tulum ?  Raw Love Vegan restaurant
3. Nômade – Beachclub en beste lunch plek van hotspot Tulum

Daar is die weer Beachclub Nômade. Deze parel heeft alles, dan lieg ik geen letter. Als je comfortabel op je bed ligt bestel je hier de beste tonijn steak(zie foto), vegan pokébowl, pistache Couscous of Taco Al Pastor. Je voelt je hier écht de lunchkoning of de dinerprinses.

Waar moet ik lunchen of dineren in hotspot Tulum? Nômade Beachclub beste lunch plek
7. Waar moet je overnachten in Tulum Mexico?

Tijdens mijn verblijf in 2007 en 2020 verbleef ik op 3 plekken. De absolute nummer 1 qua hotels is (design)hotel: Turquoise Petit Hotel – Tulum. Argentijnse eigenaar Hernan Arthur Forster heeft smaak! Zijn charmante hotel is zoals een artistiek schilderij in de jungle. Alles klopt hier.

Authentieke Argentijnse hipster eigenaar met smaak

In stijl word je hier volledig zen tussen de prachtige palmbomen, tropische planten en fraaie zelfgemaakte kunst. De kamers, de bedden en aankleding alles is zeer smaakvol. Er ontbreekt je aan niets. Zo zit er een ontbijtje bij je kamer in, kun je fietsen meenemen en staan Hernan en zijn team altijd voor je klaar. De artistieke man, heeft een droomlocatie gecreëerd!

Turquoise Petit Hotel Tulum waar moet je overnachten

Extra: 7x wat je niet moet doen in Tulum!

Don’t panic. Dieren, overal dieren(!), hier 1 en daar 1

In Tulum kom je geregeld leguanen, neusberen, fraaie vogels en andere mooie en vage dieren tegen. 🙂 Geen zorgen of paniek, ze doen niks.

wat je niet moet doen in Tulum dieren overal dieren
Fietsen is hier ‘s-avonds niet zo veilig

Fietsen in Tulum centrum gaat prima. Naar het strand toe gaat nog net qua afstand. Huurfietsen hebben hier (nog)geen verlichting. Er is maar 1 weg naar het strand. Op deze weg is het is vaak erg druk en niet ideaal voor de kwetsbare fietser (zeker in het donker).

Sluit vooraf geen auto-verzekering online af

Waarom niet vraag je je af? Yucatan heeft een andere dekking. Veel online partijen, waarbij je vooraf je auto boekt, hebben die dekking niet. Ook al beweren ze van wel, beter sluit je de verzekering in Mexico af.

Betaal zo min mogelijk met creditcard

In Mexico werd ik geskimd via m’n creditcard. Dit wil niet zeggen dat het overal onveilig is! Het gebeurde ‘gelukkig’ de laatste dag en kon ik met de 24-uursservice van mijn bank m’n creditcard direct blokkeren.

Parkeer niet overal lukraak je auto

Je betaalt 150 pesos voor 1 hele dag bij de aangewezen plekken tussen de beachclubs. Dit is veilig en slim. Bovendien is wegslepen niet fijn en in ‘t Spaans iets regelen minder makkelijk.

Tulum is prachtig, vergelijk het qua prijzen niet met Zuidoost-Azië

Tulum is geen Nederland en ook geen Thailand qua prijzen. Dit deel ik met je om je een idee van prijsvergelijking te geven. Je kunt het echter zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt. Ontbijten kan je hier voor 28 euro (2 personen), maar ook voor 7 euro. Geniet bovenal van al het moois, lekkers en de ervaring in hotspot Tulum.

Bezoek de Maya-Ruïnes in Tulum niet

Het doet pijn om dit te zeggen, maar het is rete druk en veel te vol! Laat staan dat je wat leert over de Maya’s. Bezoek liever de tempels van Coba op 43 km van Tulum. Deze Maya-tempels zijn niet zo druk, mooi en je krijgt hier een betere indruk van de Maya-cultuur.

Extra: wat je niet moet doen in Tulum!

2 Replies to “7x waarom hotspot Tulum”

Geef een reactie

%d