Het is augustus 2019 en ik krijg een onverwachts mooi verjaardagscadeau. Het is een prachtige trip naar Krakau. Een stad vol geschiedenis, waarvan het hele centrum op de Unesco Werelderfgoedlijst staat. Vol verwachting reis ik af naar 2e stad van Polen. Heerlijk, weer een nieuwe cultuur ontdekken! Krakau blijkt enorm gezellig met wel honderden sfeervolle café’s en restaurants op de meest bijzondere locaties. De 8x doen in historisch Krakau (inclusief 3 bijzondere wandelroutes) die je reis onvergetelijk maken ga ik nu met je delen.

8x doen in historisch krakau
De Joodse wijk Kazimierz is een smeltkroes van kunst en creativiteit

1. Kazimierz – de Joodse Wijk

We zitten in de Joodse wijk Kazimierz en dat maakt direct, bij aankomst in de avond, indruk. Het lijkt alsof je in het Berlijnse Prenzlauer Berg of Kreuzberg bent beland. Niet te gelikt of chique, maar vooral stijlvol in al haar authenticiteit. Karaktervolle gebouwen, avontuurlijke bars, hippe winkels en coole galerieën wisselen elkaar af. Wauw, wat een begin!

8x doen in historisch krakau

2. Historisch centrum

Rynek Glowny of de Grote Markt bezoeken is natuurlijk een plek waar veel toeristen voor kiezen. Ik wil het je niet afraden, maar houdt er rekening mee dat je over de mensen struikelt. Dit in tegenstelling tot de rest van de stad, waar het gezellig is, maar zeker niet toeristisch druk.

8x doen in historisch krakau - historisch centrum
Wat raad je aan in het historisch centrum?

Gezelligheid lijkt iets dat ze in Krakau hebben uitgevonden. Want de stad bruist zo dat ik me afvraag of ik ooit eerder zo’n gezellige stad ben tegengekomen. Loop rustig rond en waar je ook kijkt, je komt veel smakelijke marktjes tegen zoals bijvoorbeeld Mały Rynek. Smullen! En met een biertje of wijntje erbij, proost (na zdrowie).

3. Het Koninklijke Kasteel van Wawel

Het eerste wat wij zagen – toen we in de avond Krakau binnenreden – was het sprookjesachtig Kasteel van Wawel. Op de dag na aankomst was dit ook 1 van de eerste plekken die we bezochten. Het kasteel heeft een bijzonder fraai uiterlijk.

8x doen in historisch krakau - koninklijk kasteel van Wawel
Kleurrijk kasteel met open uitstraling

Wat me opvalt is dat de kasteelburcht een hele open uitstraling heeft. Het 11e eeuwse kasteel – dat op 228 meter hoogte ligt – is heel ruim opgezet. Er zijn veel prachtige bloemen, planten en een aantal fraaie torens te zien. Je hebt vergezichten, vanaf het kasteel, die niet alleen een lust voor het oog maar ook rustgevend zijn. Een bezoek aan Wawel is daarom waarschijnlijk ook hét bedevaartoord voor iedere Pool.

8x doen in historisch krakau - koninklijk kasteel van Wawel

4. Bezoek aan Auschwitz

In een apart blog genaamd ‘Mijn bezoek aan Auschwitz‘ beschrijf ik de nummer 4 van de doen lijst die je reis naar Krakau ‘onvergetelijk’ maken. Auschwitz ligt op 1 uur rijden van historisch Krakau en kun je met eigen vervoer of georganiseerd bezoeken. De ervaring is heftig en belangrijk tegelijkertijd. Belangrijk omdat we het niet moeten vergeten, ook al komt een bezoek aan dit concentratiekamp hard binnen.

mijn bezoek aan auschwitz birkenau

5. Wieliczka zoutmijn

Nabij Krakau ligt een wel heel bijzondere mijn. Het gaat om Wieliczka. Dit is 1 van de oudste zoutmijnen ter wereld en hij is dagelijks te bezoeken. De zoutmijn kun je bereiken door een taxi, Über of georganiseerde reis te pakken. Wij kozen voor een georganiseerde busreis die 35 euro kost (prijs is dus inclusief het vervoer van centrum naar de zoutmijn).

8x doen in historisch krakau zoutmijn
Wat kun je verwachten van een zoutmijn?

Je gaat de zoutmijnen in dus neem een warme trui mee, want het scheelt zo 10 graden als je op 327 meter onder grond bent. Nadat je een flink aantal traptreden bent afgedaald kom je de ene na de andere verrassing tegen. De mijn doet filmisch aan! Een bezoek is een bijzondere en ook wel een rustgevende ervaring.

8x doen in historisch krakau Wieliczka zoutmijn

Nadat je in 2 etappes bent afgedaald en je mooie ruimtes hebt gezien, kom je in 1 van de main rooms uit. Prachtig! Het is even lopen. Houd er rekening mee dat je zo’n 2,5 uur onder de grond bent. Er zijn af en toe wc’s, teruggaan is pas mogelijk aan het einde van de excursie. Dan ga je met een pijlsnelle en ‘oldschool’ open lift omhoog naar de uitgang.

6. De wijken Nowy Świat, Piasek Południe en Kleparz

De 3 wijken aan de linkerzijde ingekapseld om het historisch centrum van Krakau heten Nowy Świat, Piasek Południe en Kleparz. Deze wijken zijn in opkomst. Je ziet er nog geen lading vol toeristen, wel veel knusse lunchtentjes, studentikoze winkels en natuurschoon. Er groeit hier iets (organisch)moois. Iets moois dankzij een mooie mix van wat creatievelingen en studenten hier neerzetten

8x doen in historisch krakau - wandelen

7. Waar kun je lekker eten? Mijn 5 tips

De Poolse keuken is een fijne ontdekking, de eet mogelijkheden zijn reuze. Je komt er vegan restaurants tegen, kleine outdoor foodmarkets (op iedere straathoek van Kazimierz), maar ook geweldige vlees- en visrestaurants. Behalve smakelijk is historisch Krakau ook aantrekkelijk voor je portemonnee. Hier volgen 5 restaurants waar je lekker eet:

 • Restauracja Padre (historisch stadscentrum); waanzinnige ambiance met keuze uit tal van smaakvolle Pools Italiaanse gerechten. De locatie is het best te omschrijven als een sfeervolle grot, waarin je belandt na het afdalen vanuit een fraaie buitentuin. Super gegeten!
 • Restauracja Pod Złotym Karpiem (historisch stadscentrum); een plek waar we zijn beland om ‘snel even wat te eten voor de excursie’ naar de zoutmijnen. Het kan hier snel, maar ook slow. De kwaliteit van het eten is subliem, de bediening zeer persoonlijk en zoals beschreven bij ‘doen 8 de gezellig borrelen route’ zit je in 1 van de meeste bijzondere pubstreets van Krakau.
 • Starka Restaurant (Kazimierz Joodse wijk). Dit restaurant is er voor hen die van goed vlees houden. Dit betekent bijvoorbeeld malse wang eten, zoals je dacht die misschien alleen in Andalusië te eten. Nee hoor, in Krakau ook! De locatie doet aan als een pub zoals je die misschien uit Groot-Brittannië kent. Erg gezellig en lekker.
8x doen in historisch krakau eten
 • Nakryto Kuchnia Polska (Kazimierz Joodse wijk). Het valt me op dat de meest ‘hippe’ steden echt het vega(n) pad hebben gekozen. Wat niet wil zeggen dat je geen vlees of vis kunt eten in Krakau, maar eerder dat je hier ook erg goede en originele vegan restaurants en gerechten tegenkomt. Dit restaurant is er daar 1 van.
 • Hamsa (Kazimierz Joodse wijk). Make humus not war! Dit is de leus van dit Israëlische restaurant met een mooi binnen- en buitengedeelte. Een open uitstraling en heerlijke Joodse gerechten zorgen voor een ‘lekkere sfeer’ en maken het tot een plek waar je graag ‘komt chillen’.

8x doen in historisch krakau joodse wijk kazimierz

8. Lekker wandelen door historisch Krakau

Krakau is geen random stad. De stad is zeer ruim opgezet, en ook compact,  met veel groen en ruimte om te wandelen en te chillen. Dit prettige fenomeen – wijd opgezette straten en wijken – kom je vaker tegen in Oost-Europese steden, toch heeft Krakau duidelijk haar eigen identiteit. Maar, waar begin je nou als historisch Krakau in 2 of 3 dagen wilt ontdekken?

Tim’s 3 bijzondere wandelroutes

1. Shop till you drop route
Je houdt wel van shoppen, maar niet de standaard grote winkelketens!

 • Start in de straat Stradomska waar je alternatieve boetieks spot. Onder andere Ideafix, een designersmeltkroes, op de grens van het historisch centrum en Kazimierz is een hotspot die je niet mag missen.
 • Vervolg je weg naar het zuiden richting Pasaż Dietla. Dit is een verrassende passage waar je vinyl tot vintagekleding shopt.
 • Verlaat de passage. Je betreedt nu ‘t hart van de Joodse wijk Kazimierz en struikelt over de bijzondere winkels. De ene straat is nog toffer dan de andere. Have fun!
8x doen in historisch krakau joodse wijk kazimierz
Kazimierz is een kleurrijke wijk vol bijzondere winkels en cafés

2. Gezellig borrelen route
Als bourgondiër voel je de behoefte om de stad in je op te nemen met (gezellige) mensen en smakelijk(e) drankje(s).

 • Begeef je naar de straat Stolarska in het historische centrum. Hier kun je kiezen uit de vele eigen gemaakte bieren, bij tal van gezellige café’s. Wij zaten bij Siesta Café.
 • Wil je door en wat bijzonders meemaken?
  Bezoek de Pasaż Bielaka, een verrassende uitgaanssteeg die te betreden is vanaf de Stolarska kant en uitkomt op de Grote Markt. Blijf even hangen in de steeg!
 • Op de Grote Markt zit je wat meer in de massa met een drankje. Kan ook nice zijn!
 • Lust je nog wel een drankje op een sfeervolle plek?
  Kies er dan voor de straat Świętego Tomasza, een paar honderd meter ten noorden van Stolarska.  Hier kom je House of Beer tegen en nog meer hele coole bars.
8x doen in historisch krakau borrelen wandelen
8x doen in historisch krakau - romantiek

3.Love is in the air route
Op naar een onvergetelijke avond vol passie, liefde en romantiek.

 • Start aan de zuid-kant – de onderkant – van de avontuurlijke Wawel burcht.
 • Loop richting het zuid-oosten over het sfeervolle looppad langs de Wisla.
 • Je komt nu langs de de iconische sprookjesdraak, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de wijk Ludwinóween.
 • Kies voor een drankje of aperitief op 1 van sfeervolle café/bistro-boten .
 • Culinaire lustgevoelens opgewekt? Loop onder de brug door en kies dan 1 van de zijwegen richting de beste restaurants van de stad in de wijk Kazimierz (zie eettips).

Dit waren mijn 8x doen in historisch Krakau. Ik hoop dat ik je enthousiast heb gemaakt met belevenissen door mijn ogen in de Zuid-Poolse parel aan de Wisla. 

8x doen in historisch Krakau Kazimierz

2 Replies to “8x doen in historisch Krakau”

Geef een reactie

%d