“Een aantal jaar wonen en werken in het buitenland. Het liefst in een land dat niet erg voor de hand ligt.” Dit is waar Marianne van der Kooij en vriend (Stefan) enkele jaren geleden alleen nog maar van droomden. In deel 2 van het drieluik; Door lokale ogen trekken we van Ibiza naar het avontuurlijke Abidjan in Ivoorkust. Waarom Abidjan? Daar wonen Marianne, Stefan en hun zoontje Dirk. Allez, Marianne..vertel je verhaal.

Avontuurlijke partners.
Stefan en ik hebben beide buitenlandse stages gedaan en veel gereisd. Na het afstuderen zijn we 1 jaar backpackend de hort op geweest. Toen we elkaar eenmaal ontmoetten, waren we blij een avontuurlijke partner te hebben getroffen. Wel waren we aan het werkende leven begonnen, dus qua reizen werd het ‘m niet echt meer. Op die 3 weken vakantie per keer na. Natuurlijk, dat is ook helemaal niet verkeerd, maar toch begon het buitenland alweer snel te lonken.
Kans in Abidjan
We besloten onze zinnen erop te zetten en vertelden onze managers dat we een kans in het buitenland meteen zouden aangrijpen. Maakte eigenlijk niet uit welk land. Al snel kreeg Stefan via zijn werk een baan aangeboden in Abidjan (Ivoorkust). Een zusterbedrijf van zijn toenmalige werkgever wilde daar een dealerschap opzetten voor een vrachtwagenmerk. Zonder lang te aarzelen pakten we deze kans aan.

Waarom Abidjan als je in Rotterdam woont?
De reden dat we het zo leuk vinden om in het buitenland te wonen, is puur de ervaring. Het is niet zo dat we het in Nederland niet naar ons zin hadden. Integendeel. We woonden net 1 jaar samen in Rotterdam en dat was fantastisch. We hadden een gezellig sociaal leven, sportten veel en hadden het naar ons zin op het werk. En toch konden we het idee van buitenland niet weerstaan.

Hoe vind je je weg in een Afrikaanse stad?
Eenmaal in Abidjan begonnen we met settelen. Stefan had inmiddels een huis en wat basiszaken geregeld. Nu was het nog zaak om Frans te leren spreken. Het plan was om ons niet te veel in de Nederlandse groepen te mengen en het lokaler te zoeken. Maar al snel kwamen we erachter dat verschillen tussen de Ivoriaanse en Nederlandse cultuur een bottleneck is. We gedijen toch het beste met Nederlanders en andere westerlingen.
Via via kom je in contact met potentiële vrienden. Er zitten hier een stuk of zestig Nederlanders en een deel van hen kom je geregeld tegen op borrels. Daarbij helpt het dat we openstaan voor nieuwe vriendschappen dan in Nederland. Het lastige is (en vinden we nog steeds) om Frans te leren spreken. Het gaat beter, maar is nog steeds niet vloeiend. Dat kan frustrerend zijn.
Wat doe je in je vrije tijd in Abidjan?
Wat we in onze vrije tijd doen loopt aardig uiteen. Ze hebben hier prachtige stranden, zoals bij Assinie, wat op anderhalf uur rijden van Abidjan ligt. Ook is het leuk om nieuwe plekken in de stad te ontdekken of om juist de stad uit te gaan en het lokale leven in de dorpen te zien. Een weekend relaxen rond het zwembad bij ons appartement, al dan niet met vrienden, gebeurt ook en vinden we heerlijk. Het is ook leuk om met Ivorianen mee te gaan naar hun familie in ‘het dorp’ naar een lokaal feest.

Hoe is het leven als een expat?
Doordeweeks zijn de dagen aardig gevuld. Stefan is aan het werk in het vrachtwagenbedrijf. Ik wilde me al omscholen richting Marketing en Communicatie en ben daarom bezig met een studie in die richting. Sinds kort ben ik als Marketeer begonnen in het bedrijf bij Stefan. Interessant, leerzaam en effectief om zo Frans te leren.
Wie schrijft die blijft
Daarnaast ben ik gepassioneerd schrijfster, en heb ik onlangs een website gemaakt: Tropics Writer. Op deze site publiceer ik iedere week een artikel over het leven als expatvrouw in de tropen. Ik vind het ontzettend leuk om mijn belevenissen te delen met het thuisfront en geïnteresseerden. Mijn droom is om ervaring op te doen in het schrijven, om uiteindelijk als professioneel tekstschrijver aan de slag te gaan.
Opvallend vriendelijke mensen
Wat me opvalt in Ivoorkust is dat je als blanke dame normaal over straat kunt zonder dat iedereen je aan zit te gapen of naroept. In sommige Afrikaanse landen, werd ik soms gestoord van het continu ‘Faranji’, ‘Mzungu’ en andere termen roepen op straat. Ik verwachtte dit in Adidjan deze toe-roepingen in het kwadraat. Niets bleek minder waar. Je wordt door iedereen vriendelijk met ‘Bonjour’ begroet, mensen zijn ontzettend aardig.
Afspraken maken in Ivoorkust 😉
Cultuurverschillen rondom tijd en afspraken kunnen af en toe irritant zijn. Heb je met iemand afgesproken om 2 uur ’s middags, dan hoef je er niet gek van op te kijken als diegene anderhalf uur later komt. Afspraken met bijvoorbeeld leveranciers moet je ook met een korreltje zout nemen. En je moet overal bovenop zitten wil je dat het op tijd gebeurt. Anders gebeurt er niet veel.

Armoede en kennis overdragen
Een ander lastig punt is de armoede. Het contrast tussen rijk en arm is groot. Ik vind het mooi om te zien dat Stefan met het bedrijf werkt aan verbetering op dit vlak. Het team in Abidjan bestaat uit twintig lokale Ivorianen. Door middel van westerse werkwijzen en trainingen wordt het werkniveau van deze mensen hoger en daarmee hopen kennis over te dragen aan volgende generaties.

Wat moet je doen in Abidjan?
Abidjan barst van de restaurants en cafés. Dit zijn mijn 5 favoriete plekken :
- Bushman Café: heerlijk tafelen bij dit sfeervolle rooftop restaurant. Hele relaxte sfeer.
- Havona’s Irish Pub: een gezellige buitenkroeg, simpel maar zeer doeltreffend op je vrijdagavond.
- French Paradox: op de één of andere manier vind ik de hitte nooit vervelend als ik heerlijk bij French Paradox buiten op de loungebanken van de heerlijke tonijnsteak zit te smullen.
- Les Sept Tables: een klein restaurant, ideaal voor de lunch. Een groot voordeel van deze tent is dat ze heerlijke vegetarische recepten aanbieden, iets wat je niet ziet in Abidjan.
- Le Debarcadere: uit eten op een terras aan de laguna. Er wordt voornamelijk kwalitatief Afrikaans eten geserveerd.
Wat kun je doen je er een paar dag op uit wil?
Als we er in het weekend op uit gaan, is het vaak naar deze 5 plekken:
- Een dagje of weekend naar het Île Boulay. Vanaf Abidjan pak je het bootje die je in 20 minuten naar het paradijselijke eiland brengt.
- Heerlijk beachen in Assinie. Mijn favoriete spot is Kame Beach Surf. Het is toegankelijk, kindvriendelijk en je kunt er surfen. Een weekendje Assinie is al helemaal geweldig.
- Tiassalé: dit is een plaats iets ten noorden van Abidjan. Wij hebben met vrienden een weekend gemountainbiket met gids. Een mooie omgeving. Wel uitkijken voor krokodillen ;-).
- Yamoussoukro: een dag naar de officiële hoofdstad van Ivoorkust. Het valt qua drukte in het niet bij Abidjan, de tocht erheen is erg leuk en de basiliek is immens!
- San Pédro en omgeving: de stranden rondom San Pédro zijn werkelijk adembenemend mooi.

Hoe ziet de toekomst eruit met z’n 3?
We zitten nu zo’n 2 jaar in Abidjan, Ivoorkust. Vlak voordat we naar Ivoorkust vertrokken, bleek ik zwanger te zijn. Dit kwam nog ‘even’ bovenop alles waar we mee te maken krijgen bij de verhuizing. Het grootste deel van de zwangerschap en de bevalling heeft in Abidjan plaatsgevonden. Daar zal ik jullie wellicht in een volgend blog meer over vertellen 😉
Groetjes Marianne
Je kunt Marianne – tropics writer – blijven volgen en dat is vermakelijk
Instagram: @Tropicswriter
Blog: Expactblog
Wat een leuk verhaal!
Thanks Floor.