door lokale ogen: rik in chiang mai

Door lokale ogen: Waarom woon je in Chiang Mai

Scroll down to content

Rik is 30 als hij in zijn werk in revalidatiecentra herhaaldelijk wordt geconfronteerd met heftig leed. De knop gaat om en hij wil nu het beste uit het leven halen. In deze door lokale ogen vertelt Rik waarom hij in Chiang Mai woont. In de groene Noord-Thaise stad woont hij nu 2 jaar. Rik vertelt over zijn leven en 10 favoriete lokale hotspots.

door lokale ogen: rik in chiang mai

Wat is de aanleiding om naar Chiang Mai te vertrekken?

Ik ben Rik 34 jaar, kom uit Harfsen en vanaf mijn 22e tot 30e woonde ik in Nijmegen. Ik werkte veel in revalidatiecentra als social worker en de patiënten – meestal tussen de 40 en 50 jaar – hebben mijn ogen geopend. Nadat ze een dwarslaesie, infarct of Parkinson kregen zag hun leven er heel anders uit. Er was spijt dat ze dromen niet hadden nageleefd. Dit deed mij beseffen dat als ik iets wil het nu moet doen.

door lokale ogen: rik in chiang mai

‘Ik ervaar in Chiang Mai minder sociale druk’

Ik besloot om een half jaar door Azië te gaan reizen. Eenmaal terug in Nederland heb ik mijn appartement in Nijmegen opgezegd en vertrok ik naar Australië. Na een tijd kreeg ik heimwee naar Chiang Mai. Dit voelde als een thuis. Ik ervaar in Chiang Mai minder sociale druk dan in Nederland.  De cultuur is heel open, relaxt en mensen zijn erg beleefd.

Droom najagen en fenomenaal eten

Het liefste ga ik elke dag naar de gym. Ik had altijd een droom om 1 jaar vol voor de sport te gaan. Hier in Chiang Mai is dat mogelijk. Alles is betaalbaar. Een fitnessabonnement heb je voor een paar tientjes per jaar. En dan het eten! Waar begin ik? Het eten is zo enorm lekker!

door lokale ogen : rik in chiang mai
Een overheerlijke papaya salade

Doordat ik veel vrije tijd heb kan ik elke dag mijn eigen planning maken. Naast fitness ben ik nu ook actief begonnen met badminton, tafeltennis, Muay Thai, zwemmen, yoga en hiking.

Prachtige groene ligging

door lokale ogen: Rik in chiang mai

De mooie ligging van Chiang Mai – in de groene bergen – maakt het een perfecte plek om er lekker op uit te gaan. Ik kan goed rondkomen en heb zoals gezegd veel vrije tijd over voor ontspanning en plezier.

Afscheid. Nieuwe connecties maken in Chiang Mai

door lokale ogen: rik in chiang mai

Mijn familie vond het pittig dat ik wegging. Tegelijkertijd wilden zij ook dat ik gelukkig was. Het opbouwen van mijn leven ging moeilijker dan gedacht. Toen ik nog aan het reizen was, was het makkelijk om met mensen in contact te komen. Mensen zijn op doorreis en je wilt allemaal leuke dingen doen. Na bijna twee jaar heb ik een leuke vriendenkring opgebouwd. Mensen die ik heb ontmoet tijdens het sporten, evenementen of de studie die ik volg.

Avontuurlijk leven, no stress in Chiang Mai

Vaak ga ik in de ochtend werken van 7 tot 10 uur en daarna sporten. Rond de middag bezoek ik een fijn koffietentje met vrienden of ga ik naar de markt. In de weekenden gaan wij er vaak op uit met de scooter, een mooie hike maken of een waterval bezoeken.

Je leeft hier in Chiang Mai zonder stress. Soms besluit ik 2 dagen te werken en dan de rest van de week niet. In de avonduren ga ik vaak uit eten. Een maaltijd kost hier tussen de 1 en 2 euro en er zijn hier veel leuke restaurants.

‘Vooroordelen blijken allemaal niet waar’

Wat mij echt is opgevallen is dat de vooroordelen die ik had allemaal niet waar bleken te zijn. Het zou onveilig zijn, onhygiënisch of het zou er barsten van sekstoerisme. Mensen die je uitnodigen om gezellig wat te komen drinken of koffer dragen. Dat vertrouwde ik aan het begin niet. Onzin. Mensen zijn erg vriendelijk en bereid je met alles te helpen.

door lokale ogen: rik in chiang mai

10 dingen die je bezoek aan Chiang Mai onvergetelijk maken

1. Jing Jai Market – relaxed organisch ontwaken

Jing Jai Market, ook wel Farmers market genoemd, is mijn favoriete plek om de zondagochtend te beginnen. De markt opent 6.00 morgens en sluit om 13.00 uur. Je kunt hier genieten van een goede kop koffie en singer-songwriters die ‘morning songs’ zingen. Alles op de markt is organic en ze verkopen prachtige handgemaakte spullen.

2. Kad Na Mor (Student Market) – locatie: Chiang Mai University

Chiang Mai heeft veel markten. Het liefste ga ik naar de Kad Na Mor market dicht bij de Universiteit. Dit is een plek waar voornamelijk locals komen. Op de markt heeft alles een vaste betaalbare prijs. Het is hier rustig en je kan hier van alles kopen, zoals hele coole kleding en bijzonder eten 😉

door lokale ogen: rik in chiang mai
3. Wat Jetlin tempel. Een goed gesprek met een monnik.

Chiang Mai heeft veel tempels. De Wat Jetlin tempel ligt in de oude stad. Achter de tempel ligt een brug die je naar de monniken brengt, met wie je ook kunt praten. Je mag ze alles vragen, van waarom ze monnik zijn tot wat boeddhisme inhoudt. Ze doen het vanuit de overtuiging om goed te doen en om hun Engelse taal skills te verbeteren. Een aanrader wanneer je meer wilt weten over de cultuur en boeddhisme.

door lokale ogen: rik in chiang mai
4. Cabaret Show – mooie belevenis

Ik was al enige tijd in Chiang Mai en mensen raadden me steeds aan om naar ‘de Show’ te gaan.

Ik twijfelde erover, maar kan je zeggen dat je dit echt niet mag missen als je naar Chiang Mai komt. Al is het alleen maar om de cultuur te begrijpen en meer te leren over hoever hier de acceptatie al is. Het gaat om de Ladyboy show bij de Night market!

5. Sepsil Glin Kafe Bannok – verse koffie op wonderlijke locatie

Voor goede koffie kan je in Chiang Mai overal terecht. Sepsil Glin Kafe Bannok ligt iets buiten de stad, maar is de moeite waard om te bezoeken. Binnen is er een mooi zwembad met grote koffiemolens die verse koffie malen. Buiten staan er tafels en zit je lekker in het water te genieten. Het café is van 9.00 uur tot 23.00 uur geopend.

6. Songkran – traditioneel Thais Nieuwjaar vieren

Dit is toch wel mijn favoriete momenten van het jaar; Thais nieuwjaar of wel Songkran. Van 13 tot 15 april is het weer raak, 3 dagen lang verandert de stad in een speelplaats. Een plek waar iedereen van jong tot oud met water speelt en vele muziekpodia.

Songkran Chiang Mai door lokale ogen
7. Chiang Mai Grand Canyon

Dit is echt een toffe dagtrip! Rondom de Grand Canyon van Chiang Mai kun je aan de ene kant de kloof en waterval zien en aan de andere kant is het waterpark. Het waterpark heeft wipe out banen. Voor 10 euro kun je zwemmen, glijbanen, zipplinen, kanoën en meer.

door lokale ogen: rik in chiang mai
8. Mork fa Waterfall

Rondom Chiang Mai zijn er veel watervallen. Ik mag graag naar mijn favoriete, de Mork fa Waterfall gaan (op 1 uur rijden). Een bezoek kost 100 baht (2,50 euro). Het water is heerlijk en het is er rustig. De weg er heen is al adembenemend met de mooie rijstvelden.

9. Sangdee – terug naar house music

Wat een verademing dat ik deze club tegenkwam. Er zijn wel wat gelegenheden hier maar daar komen veel toeristen op af. Vaak is de muziek erg mainstream en alles stopt al rond 0.00 uur.

Sangdee club house music door lokale ogen chiang mai rik

Ik vond Sangdee in een woonwijk. De club is ongedwongen, zonder veel regels waar je lekker kan dansen (net het oude Doornroosje in Nijmegen) 🙂

10. Elephant Nature Park

Elephant Nature Park is een olifantenpark op een half uur van Chiang Mai. Hier kunnen olifanten heerlijk in vrijheid bewegen. Voor de oude olifanten hoef je niet uit te kijken, ze zijn gewend aan mensen. De jonge olifanten kunnen nog wel eens in hun enthousiasme op je afrennen. Olifanten worden hier met veel liefde verzorgd.

door lokale ogen: rik in chiang mai elephants

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: