In 2019 ontmoette ik de sympathieke Iraniër Amin. We raken aan de praat over zijn geboorteplaats Isfahan, levensverhaal en uitdagingen. Want uitdagingen zijn er wanneer je naar Europa komt om te studeren. Dit is het verhaal van een dankbare man – woonachtig in Gent – die vertelt over zijn Iran en wat je allemaal kunt doen en beleven in het avontuurlijke Isfahan.

Afscheid Iran, hallo Europa - Isfahan
Amin in zijn ‘nieuwe’ woonplaats Gent

Afscheid Iran, hallo Europa

“Ik ben Amin, 30 jaar oud, en ik woonde tot mijn 25e levensjaar in Isfahan (Iran). Daarna vertrok ik uit Iran om – vanaf het academische jaar 2015/2016 – in Berlijn te studeren. Toen dat jaar was afgerond ging ik naar Schotland en woonde ik 1 jaar in Glasgow. Daarna verhuisde ik in 2017 naar Antwerpen om verder te studeren en uiteindelijk in Gent terecht te komen. Daar woon ik sindsdien met veel plezier.”

Het kunstzinnige Isfahan

Hoe ziet je toekomst eruit?

“Momenteel doe ik mijn PhD. Ik hoop over 1,5 jaar te promoveren aan de Universiteit van Antwerpen. Ik hoop succesvol te kunnen worden in mijn afstudeerrichting management en een baan te vinden in België.”

De wereld ontdekken
De wereld ontdekken - geboren in isfahan
Amin is gek op Schotland, waar hij 1 jaar woonde.

“Als het kan zou ik graag ooit in Schotland gaan wonen. Schotland is erg mooi, schoon en rustig. Daarnaast zou ik nog graag een keer Griekenland willen bezoeken. Een rijk land waarover ik veel heb gehoord en gelezen. Daarnaast, als het even kan, wil ik ook andere continenten in de wereld ontdekken.”

Isfahan, heeft een sprookjesachtige ligging

“Ik kom uit Isfahan, de 2e stad van Iran. Mijn stad ligt centraal in Iran en heeft 1,8 miljoen inwoners. Isfahan is een fraaie stad, waarin je ‘altijd’ 4 seizoenen in 1 dag kunt beleven.” De stad kenmerkt zich doordat ze aan een lange en sierlijke rivier de ‘Zayandeh Rud’ ligt . Isfahan ligt middenin de woestijn, letterlijk in een oase.

Isfahan heeft een sprookjesachtige ligging
De Khajoo brug, over de Zayandeh Rud rivier
Historie: ambitieuze staal en handelsstad

Isfahan is een historische stad vol kastelen en moskeeën. De eeuwenoude stad dankte haar groei door de leidende handels rol. De staalindustrie in Isfahan genereert 1,5 miljoen banen voor de stad. “Hoewel de snelheid van de groei een beetje uit de hand is gelopen, kan ik nog steeds de handelsgeest van mijn oud stadgenoten enorm waarderen”, zegt Amin

Historie: ambitieuze staal en handelsstad
Staal en handel horen bij Isfahan

Wat moet je doen tijdens een bezoek aan Isfahan?

1. Genieten van de parken
1. Genieten van de parken

“We hebben een rijkdom aan parken in de stad. Dit betekent verschillende parken in de totale lengte van de Zayandeh Rud rivier die van west naar oost stroomt. De stad ligt weliswaar in de woestijn, toch is zij erg groen en speels.” Isfahan ligt letterlijk in een oase op het hoogland van Iran. Een bezoek aan 1 van de parken is een goed idee.

Steeds meer toeristen naar Isfahan
2. Beleef het Naghse Jahan plein

“In Isfahan vind je 1 van de mooiste pleinen ter wereld, het Naghshe Jahan plein (Plein van de Emam). Dit plein mag je niet missen als je mijn geboortestad bezoekt. Het plein was vroeger een prachtig pollenveld met het iconische kasteel, dat er nu nog staat. Een plek waar koningen keken naar gladiatoren zoals je die ook van het Colloseum in Rome kent.”

Beleef het Naghse Jahan plein isfahan
Het Naghse Jahan plein
3. Bezoek de beroemde bazaars

De handelsgeest van de stad vertaalt zich naar erg oude en wereldberoemde bazaars. Bazaars met een grote variatie aan kleurrijke winkels, specerijen en kraampjes. Je vindt de meeste bazaars rondom het eerder genoemde Naghshe Jahan plein. Hier vind je ook 400 jaar oude moskeeën terug. “Ooit was mijn stad zelfs de hoofdstad van Iran”, zegt Amin.

Foto: Abbas Radastegar©
4. Waar kun je het echte Isfahan proeven?

Als je langs door historische stad of de rivier loopt krijg je vast trek. Isfahan heeft veel goede en traditionele restaurants waar je lekker kunt eten. Amin deelt er 3 met ons, waarvan 1 restaurant echt op aanraden van zijn vader genoemd moet(!) worden 🙂

Bezoek de beroemde bazaars
  • Dizisara Mr. Mehvari, in de ‘Carpet Bazaar’
  • Traditional restaurant, op het Naghsh-Jahan plein
  • Zagros restaurant, op de Sofe Berg. Het beste stadsuitzicht!

Hoe ziet het leven eruit in Iran?

Iran groeit, maar er zijn soms wat hindernissen. Generaties ‘veranderen snel’. Iedereen heeft de beschikking tot het internet en leert in rap tempo over de rest van wereld en de mogelijkheden. De politieke spanningen zijn een terugkerend obstakel – voor jongeren – waar je een beetje mee leert dealen.

“Iraniërs stellen vaak de vraag: hoe ziet mijn toekomst eruit?”

“De situatie creëert onzekerheid en zet de jonge generatie aan het denken over wat wijs is om te doen. Vragen als: wat wil ik met mijn toekomst en moet ik wel hier blijven, komen soms aan bod in gesprekken. De jeugd snakt naar meer stabiliteit en integratie ‘in de wereld’. Integratie leidt tot een flow aan informatie en is voor iedereen goed, zeker voor jongeren en hun toekomstperspectief.”

De watermolen in Najaf Abad

Wanneer kun je als toerist Iran het beste bezoeken?

Iran kun je in 20 dagen goed leren kennen. De beste reistijd is tussen oktober en mei. “We hebben eigenlijk 4 seizoenen die actief zijn gedurende ieder deel van het jaar”, zegt Amin.

De natuur in Iran is betoverend (Foto: Abbas Radastegar©)
Een reis in 20 dagen door Iran. Waar moet je heen?

“Je kunt het beste starten in de hoofdstad Teheran. De ligging is spectaculair tussen de bergen aan de voet van de Elboers. Na Teheran reis je naar Bojnourd, een stad en streek die stamt uit de middeleeuwen.

Een reis in 20 dagen door Iran. Waar moet je heen?
Hoofdstad: Teheran (Foto: Ninara ©)

Deze indrukwekkende stad bekend staat om natuur, paarden en multiculturele karakter. Binnenkort maakt Tim een 2e blog over Noord-Iran en de fotograaf Abbas Rastegar, een jonge Iraanse fotograaf die al in National Geographic mocht publiceren.”

Vervolg je reis naar Kashan een kleine stad met prachtige hamams, arcades en moskeeën. De reis wordt vervolgt naar Yazd, 1 van de oudste steden van Iran middenin de woestijn. Hier lijkt het alsof je in een film terecht bent gekomen.”

“De Malediven van Iran”

“Daarnaast wil ik je zeker de steden Kerman, Shiraz en natuurlijk Isfahan aanraden. En als laatste, ga naar Kish Island!” Toen ik het Tim liet zien zei hij: ‘dit zijn de Malediven van Iran’. “Vanuit Shiraz vlieg je er in 1 uur naar toe (en vanaf Isfahan in 1,5 uur). Nog belangrijk om te weten: Iraniërs spreken erg goed Engels en zijn behulpzaam.”

En reis in 20 dagen door Iran
Kish Island

Wat is typisch Iraans eten?

“Eigenlijk heeft mijn land 2 soorten eten, beide gerechten worden geserveerd met rijst. De 1e heet Chelow kebab en bestaat uit kebab met rijst of Jooje kebab (kip variant). Het kan worden geserveerd met bijgerechten zoals boter, sumak poeder, basilicum, uien en gegrilde tomaten.”

Wat is typisch Iraans eten?
Ghormeh Sabzi, smullen van eten uit Iran

“Het 2e gerecht dat je echt moet proeven als je in Isfahan – of een andere plek in Iran bent – heet: ‘Ghormeh Sabzi’. Dit heeft zowel Perzische als Centraal-Aziatische invloeden. Het is een typisch stoofpotje van vlees met rijst of een variant met groenten, noten, abrikozen, saffraan en pruimen.”

Wat mis je aan Isfahan, en wat vind je leuk aan Gent?

“Wij hebben een rijke kunstcultuur. Ik mis die typische art van Iran die je vooral in Isfahan ziet en in een aantal andere grote Iraanse steden. Daarnaast mis ik het Iraanse eten wel een beetje.”

Wat mis je aan Isfahan, en wat vind je leuk aan Gent?
De beroemde ‘Dom’ in Isfahan geeft een echo aan geluid

“Gent is een karaktervolle stad. De ligging is prachtig, zo aan het water en lekker centraal. In 1 uur ben je aan de Belgische kust en in een half uur in Brussel. De stad Gent is erg prachtig, compact en gezellig. Perfect voor mij deze leuke studentenstad, Tim schreef er eerder een blog over. “

Gentse feesten visit Gent evenementen
Gent, de woonplaats van Amin

Steeds meer toeristen naar Isfahan

“Met trots kan ik zeggen dat er ieder jaar meer toeristen Isfahan bezoeken. Daar ben ik blij mee, omdat ondanks dat er soms spanningen zijn de mensen nieuwsgierig blijven naar mijn stad. En blijf gerust komen, ook na het Corona tijdperk! Het is belangrijk om nieuwsgierig te blijven, dat ben ik ook.”

Steeds meer toeristen naar Isfahan
Amin in Londen

Geef een reactie

%d