Modekwartier 8 : Urban Fashion ontwerpster Mirte EngelHARD

Scroll down to content

Ontwerpster Mirte Engelhard is niet weg te denken uit de Arnhemse en landelijke fashionscene. De ontwerpster maakt Urban Fashion Design. Tijdloze mode met streetwear invloeden. Het handelsmerk van Mirte Engelhard: ‘kleding die lekker draagt’. Ik wil meer weten over het label, de vrouw achter het merk en creatieve opsplitsing in de namen ENGEL en HARD en haar atelier in het Modekwartier in Arnhem.

Mirte EngelHARD Arnhem mode ontwerpster klarendal Modekwartier
Foto: Hajo van der Veen Make-up: Laura Simone

Wie is Mirte Engelhard en wat ontwerpt ze?

Mirte Engelhard is een zeer creatieve vrouw. De Arnhemse ontwerpster is een perfectionist, die sinds enkele jaren ook les geeft aan studenten van het Rijn IJssel college. Mirte ontwerpt voornamelijk Urban Fashion kleding en accessoires voor vrouwen.

Ik concludeer dat ik ook hele toffe dingen voorbij heb zien komen voor mannen, met BN’ers zelfs. Mirte Engelhard vertelt me dat ze ook kleding heeft gemaakt voor bijvoorbeeld voetballer Jonathan Reis en voormalig hiphopformatie Opgezwolle. Of het nu kleding voor vrouwen of mannen is, het heeft allemaal een duidelijke Engelhard signature. De Urban design look die comfortabel draagt en er waanzinnig uitziet.

Materialen, stoffen en kleding. Mirte EngelHARD wil perfectie

Mirte maakt alles zelf. Dit heeft in het verleden (maar ook het heden) nog wel eens geleid tot flinke stressvolle periodes. Een EngelHARD is altijd een 100% EngelHARD. “Ik wil zelf bepalen aan wie ik mijn kleding verkoop, waar de kleding ligt, hoe die eruit ziet en wordt ontworpen. Dat betekent dat ik ‘er bovenop wil zitten’ in ieder deel van het proces”, zegt EngelHARD.

Persoonlijke ontwerpen

Persoonlijke aandacht is belangrijk voor Mirte Engelhard. In haar kleding zijn idealisme en duurzaamheid dat ook. Om tot een nieuw kledingstuk of lijn te komen gaat ze steeds vaker aan de slag met tweedehands kleding, waarvan zij ‘Customized Vintage’ maakt. Geen ‘milieuonvriendelijke stoffen’ en verre reizen naar het buitenland dus.

Een EngelHARD is Nederlands en door Mirte zelf gemaakt Urban Fashion design. Tegenwoordig, wel met wat hulp uit Nederland van Arnhem Studio RYN. Daarmee produceert ze bij de grootste pieken van kleine collecties. Dat geeft Mirte meer rust en ruimte.

Engel en HARD Mode ontwerpster modekwartier Arnhem Klarendal

Het verschil tussen de merken Engel en HARD

Er zijn nog 2 merken ‘Engel en HARD’. Waarom is dat en wat zijn de verschillen? “We hebben allemaal een ‘brave’ kant en daar tegenover staat ook de kant van het uitgaan en extravert. Dat zijn de verschillen tussen Engel en HARD in een notendop. HARD, is meer outgoing is en wat meer shocking, kleding voor tijdens uitgaan.“


Terwijl ik de verschillende kledingstukken zie raak ik onder de indruk en vraag ik recht op de vrouw af: “Waar haal jij al de (creativi)tijd vandaan voor zoveel bijzondere kledingstukken?”. Mirte EngelHARD is een beetje workaholic en vooral iemand met een ontzettende passie voor mode en perfectie.

GoedHART. Maatschappelijk betrokken Mirte Engelhard

Mirte had i.p.v. EngelHARD ook Goedhart kunnen heten. Mirte heeft in 2018 (belangeloos) een collectie ontwikkeld voor evacués uit de tweedenwereldoorlog en de vluchtelingen van nu. Die kun je vinden onder de naam: Collectie Impact of War. Natuurlijk moet er brood op de plank komen, maar Mirte heeft ook het hart op de goede plek zitten als het gaat om sociale verbinding tussen mensen met mode en maatschappelijk betrokkenheid.

Mirte Engelhard mode ontwerpster Arnhem Modekwartier Klarendal
Jonathan Reis en zoon in Mirte Engelhard Fashion⁣ Foto: Louise Te Poele⁣

De scherpte van team EngelHARD

Om goed te zien hoe Mirte werkt – ze is actief op de Klarendalseweg – interview ik Mirte in haar fashion store en tevens atelier. Hier kom ik Neha, haar steun en toeverlaat tegen. Zij voelt Mirte naadloos aan. De 2 hebben een ‘complementaire klik’. Neha is erg gestructureerd, opgeruimd en een goede etaleur. Ze is tekstueel sterk en administratief handig onderlegd. “Alles wat ik niet kan, daar is Neha ontzettend goed in zegt Mirte Engelhard heel eerlijk.”

Neha is een mooi mens, dat voel en zie je meteen.

Naast Neha heeft Mirte veel mensen om haar heen die haar helpen, en dat met liefde doen. Haar samenwerking met vriendin en stylist Annet Veerbeek, ook in het modekwartier gevestigd, zorgt ervoor dat Mirte EngelHARD kleding door een groter publiek gezien wordt. Het leidt er ook toe dat steeds meer bekende mensen een Mirte EngelHARD dragen.

Mirte Engelhard Fashion designer arnhem modekwartier Arnhem
Foto: Charlona Trlink Muah: Suzanne Hendrikx ⁣ Model: @mixed_girl_love ⁣ Sweater 119.- Rok 139.-
Wie draagt er een EngelHard?

Een prachtige EngelHARD jurk werd onlangs gedragen tijdens de Baantjer premiere door actrice Linda Lugtenborg. In een jumpsuit van EngelHARD kwam actrice Aiko Beemsterboer over de rode loper tijdens de filmpremiere van Vechtmeisje. Zangeres Lavalu is ook de trotse bezitter van een EngelHARD. De Urban Fashion ontwerpen van Mirte EngelHARD kom je overal tegen.

De store van Mirte EngelHARD is van maandag t/m woensdag geopend op afspraak te bezoeken. Verder is zij donderdag, vrijdag en zaterdag geopend van 11.00-17.00 uur. Mirte EngelHARD fashion kun je bezoeken op Klarendalseweg 134a Modekwartier Arnhem en ook volgen op Instagram.

3 Replies to “Modekwartier 8 : Urban Fashion ontwerpster Mirte EngelHARD”

  1. Wat een geweldige ontwerpster. Ik baal er zo van dat ik niet naar de nacht van de mode kan! Maar ik ga zeker een x langs.

    1. Hi Nancy, de nacht van de mode is een prachtig event inderdaad. Het mooie is dat je ook op andere dagen bij Mirte Engelhard kunt binnenwandelen. Bedankt voor je reactie, leuk.

Geef een reactie

%d