ontdek west-toscane: dag 3 in lucca

Ontdek West-Toscane in 4 dagen: dag 3 in Lucca

Scroll down to content

Als mensen over Toscane praten, denk ik aan Lucca. Hoe komt dat? Dat is heel simpel, Lucca is Toscane op haar puurst. Het is een stad waar je direct voor valt vanwege haar speelse en toegankelijke karakter. Lucca heeft mooie torens, prachtige pleinen en een unieke stadsmuur die je kunt bewandelen. Daarnaast kun je in Lucca als liefhebber van eten en cultuur je geluk niet op. Ontdek West-Toscane in 4 dagen: dag 3 in Lucca.

Ontdek west-toscane 4 dagen lucca overview

Start met een wandeling op de muur in Lucca

Alweer wandelen denk je na het lezen van blog 1 over Pisa en Viareggio? Ja, ik beloof dat ik je niet zal teleurstellen. Loop je de muur in zijn geheel rond, dan heb je 4 km gelopen. Houd je van avonturenfilms en/of romantiek? Dan word je hier erg blij van. Want als je 1 van de 6 magnifieke stadspoorten betreedt – en over de muur loopt – waan je je terug in de tijd. Daarnaast geeft de wandeling je rust. Je kijk je ogen uit, als je de schoonheid van de binnenstad aan de ene kant ziet en aan de andere kant de mooie Toscaanse natuur.

de muur in lucca, ontdek toscabe 4 dagen

Terwijl je loopt merk je dat de Lucchesi vrolijk met je mee doen. De muur wordt namelijk gretig gebruikt voor: fietsen, wandelen, hardlopen, workouts of picknicken. Tip: ga lekker op een bankje of in het gras zitten en in je opnemen wat je hoort, ziet en voelt.

Betreed het stadscentrum van Lucca

betreed stadscentrum lucca west-toscane 4 dagen

Je stapt Lucca binnen. Dan zie je dit (foto)! Langzaam beland je in een historisch doolhof aan oude straatjes en charmante steegjes. Inmiddels leer je de schoonheid van de schoenenstad kennen. Zo’n wonderschoon plein als Piazza San Michele duikt plots ineens op, met de Pisiaans-Romaanse San Michele in Foro kerk als grote eye-catcher. Wat een magnifiek bouwwerk, van binnen en van buiten.

Piazza San Michele lucca San Michele in Foro ker

Op zoek naar een leuk café, en een aperitief in Lucca?

Rond het middaguur in Lucca? Probeer dan La Tana del Boia aan het Piazza San Michele(plein). Houd je van allerlei soorten bier, dan heb je hier plezier. Houd je van wijn, dan is het hier al net zo fijn. Een lekkere antipasti on de side en de middag (of avond) is begonnen.

In de ochtend al zin in een drankje of goeie koffie? Bezoek Franklin’33 aan de Via S. Giorgio. Deze bar is stijl! Drink de lekkerste cocktail in de ochtend, middag of avond en waan je een beetje terug in de tijd van de serie Mad Men. Houd je niet van drank? Geen probleem er is ook lekkere koffie.

Ben je in de avond in Lucca, ga naar: Osteria da Pasqualino Gubitosa. Deze magnifieke wijnbar heeft de allerbeste wijnen van Toscane en het eten is er lokaal en briljant. Tip: bestel een rode La Fortuna wijn uit Montalcino.

  • franklin 33 lucca
  • la-tana-del-boia
  • Osteria da Pasqualino Gubitosa lucca

Waar ga je shoppen in Lucca?

In Lucca kom je het ene leuke winkeltje tegen na het andere. Dus eigenlijk is mijn tip laat het tot je komen en neem de tijd voor Lucca. Als je toch een paar praktische tips wilt, waar je sowieso moet gaan kijken, dan raad ik je de Via S. Paolino aan. Iets alternatiever en geen grote bekende ketens.

shoppen in lucca doen in west-toscane

Ben je op zoek naar bekende Italiaanse (grote) merken? Check de Via Becherria en Via Roma. Tot slot, Lucca wordt ook wel de schoenenstad genoemd. Je vindt in Lucca een 700 meter lange straat vol met de beste schoenenwinkels, en ook wat kledingzaken. De naam van de straat is: Via Fillungo.

Via Fillungo shoppen in lucca

Waar kun je in Lucca lekker eten; lunch of diner

Van al dat wandelen, shoppen en aperitieven krijg je honger. Lucca beschikt over veel goede restaurants, van de kleine osterias (familaire restaurants met lokale gerechten) tot sterrenrestaurants met verfijnd Italiaans eten. Bij aperitieven kwam al 1 osteria voorbij, die echt geweldig eten heeft. Ik ga je daarnaast nog 2 restauranttips geven voor de beste toscaanse lunch (of diner) in Lucca.

1. Osteria da Rosolo

Dat ik een voorkeur heb voor osterias is denk ik geen verrassing meer. Ik ga je nog één keer uitleggen aan de hand van een foto waarom dat zo is. Hier at ik namelijk de allerbeste pasta Lucchessi ter wereld. Een pasta met een beetje gesmolten salieboter, varkensgehakt en rundergehakt gemengd, wat tijm, pecorino en parmezaanse kaas, afgemaakt met broodkruimels. Molto gustoso e bello. Je vindt Osteria da Rosolo vlakbij Piazza San Michele op Corte Campana nummer 3.

restaurant in lucca lekker eten osteria

2. Osteria Dal Manzo

Je vindt het 2e restaurant in het noorden van het stadscentrum op Via Cesare Battisti 28. Dit restaurant kenmerkt zich door een huiselijke sfeer en eenvoudige, maar heerlijke, gerechten. De huiselijk sfeer vind je tot op je bord terug. En het is zeker geen straf om hier buiten in romantische setting te genieten van het lekkerste van Lucca.

lucca osteria dal manzo

Ontdek het sfeervolle Piazza Napoleone in Lucca

In het oude centrum van de schoenenstad Lucca vind je Piazza Grande, ofwel Piazza Napoleone. Op dit plein – in Franse stijl gebouwd – vind je prachtige gebouwen en gezellig horeca. De locals gebruiken het plein – vanwege haar grote en vele mooie bomen – zelfs met regelmaat voor een picknick of gewoon om een heerlijk ijsje te eten of koffie te drinken.

Piazza Napoleone in Lucca

Beklim de Torre Guinigi

Als je mijn route hebt gevolgd, heb je nu een tijdje lekker rondgedwaald in Lucca. Is het je opgevallen dat er steeds een toren met bomen boven de stad uitsteekt? Torre Guinigi is haar naam. Je kunt de 14e-eeuwse toren zelfs beklimmen, dan moet je wel even 230 treden naar de top nemen. De klim is het uitzicht meer dan waard.

torre guinigi in lucca west-toscane

Ga naar het Piazza dell’Anfiteatro

Eenmaal op het Piazza dell’Anfiteatro zie je dat dit plein heel uniek is in haar uiterlijke vorm. Het plein is oogvormig, gebouwd in de 19e eeuw en bevat resten van een historisch amfitheater uit de Romeinse tijd. Daarnaast is het behalve een Romeins theater uit de 2e eeuw na Christus – waar 10.000 mensen konden plaatsnemen – ook de perfecte hotspot in de zomer. Het plein staat vol met terrassen en is autovrij.

Piazza dell'Anfiteatro in lucca

Slottip: blijf ronddwalen door het groene Lucca

Lucca is een stad omgeven door water en groen. Door alleen al om je heen te kijken zie je dat. Bijvoorbeeld rond het groene Villa Bottini, Orto Botanico en buiten de oude stad achter de speelse Serchio rivier. Lucca is historisch, charmant en natuurrijk.

In de volgende serie van het blog Ontdek West-Toscane in 4 dagen: dag 4 Florence. Deze parel is het toetje van 4 dagen West-Toscane met de trein leren kennen.

groene lucca, ontdek west-toscane in 4 dagen

One Reply to “Ontdek West-Toscane in 4 dagen: dag 3 in Lucca”

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: