ontdek west-toscane in 4 dagen dag 4 in florence

Ontdek West-Toscane in 4 dagen: dag 4 Florence

Scroll down to content

Het wereldberoemde gedicht ‘de goddelijke komedie’ van schrijver, dichter en filosoof Dante Alighieri ging de geschiedenis in als één van van hoogtepunten uit de wereldliteratuur. Dante is afkomstig uit Florence, en daar gaat het derde deel van de reeks Ontdek West-Toscane in 4 dagen over. In dag 4 ben ik in Florence. Ik neem je mee naar de bakermat van de renaissance en geef je handige tips over wat je kunt doen als je één dag in Florence bent.

ontdek toscane in florence renaissance

Eenvoudig en snel met de trein naar Florence

Of je nu in Pisa bent, of in Lucca, je hebt eigenlijk geen auto nodig als je reist in Toscane. Natuurlijk kun je West-Toscane ontdekken per auto, maar het treinnetwerk is zo goed dat je snel en betaalbaar van A naar B reist. Ik reisde in Toscane binnen één uur – voor 14 euro – van Pisa naar hartje Florence.

Wat direct opvalt in Florence zijn de prachtige gebouwen. Florence – en al deze pracht en praal – is best goed in één dag te ontdekken. Zie je dan alles? Nee, want de Toscaanse stad is uitgestrekt. Anderzijds is de historische oude stad wel compact en dus goed te belopen, zelfs in één dag.

Deze 3 renaissance parels moet je ontdekken in Florence

Renaissance parels in florence

Dit blog gaat over één dag, daarom gaan we direct van start bij de eerste parel Santa Maria Novella. Je ziet vanaf het centraal station al een glimp van dit unieke bouwwerk uit de 15e-eeuw. Van buiten en van binnen is het schitterend.

We lopen door naar de Sint Laurensbasiliek, een kerk met bibliotheek ontworpen door de belangrijkste kunstenaar uit de Italiaanse renaissance, Michelangelo. De basiliek is omgeven door tal van leuke cafés en ijsbarren. Heb je honger? Ga dan even lunchen bij Trattoria Sergio Gozzi; local food en locals.

Cattedrale di Santa Maria del Fiore in Florence

Volgende stop: Cattedrale di Santa Maria del Fiore. Voor mij de parel der parels in Toscane. Wauw, wat een prachtige kerk, met de wereldberoemde Giotto toren als eye-catcher! De toegang tot de stijlvolle kerk is gratis, en ook dit gebouw is omgeven door knusse cafés en restaurants. Zin in frisse ‘bubble tea’ met wat lekkers? Ga dan even lekker zitten bij Flos Bubble Tea, en geniet van het uitzicht.

Sint Laurensbasiliek in florence

Bezoek de fenomenale Boboli-tuinen in Florence

Van al die historie en mooie monumenten raak je vast onder de indruk. Het kan zijn dat je tussendoor daarom wel even wat behoefte krijgt aan natuur en groen. Dat komt goed, want we gaan nu naar de Boboli-tuinen (Giardino di Boboli). Via de bekendste brug van Florence, Ponte Vecchio, lopen we naar de ingang van de tuinen. Ze liggen pal achter het imposante Palazzo Pitti (museum).

Boboli tuinen in Florence

Gek genoeg, had ik vooraf niet gelezen dat je de Boboli-tuinen moet bekijken als je Florence bezoekt. Het bleek één van mooiste plekken in Florence te zijn. De ruimte en sierlijkheid van het park doen koninklijk aan, en zijn een afspiegeling van de schoonheid van de stad. De tuinen zijn speels, groen en je vindt er prachtige fonteinen, een amfitheater en meer. En in Boboli heb je het mooiste uitzicht over de eerdergenoemde parels van Florence.

Boboli tuinen in florence

Bezoek de leukste wijk in Florence, Oltrarno

Tijdens een stedentrip ben ik altijd op zoek naar bijzondere wijken en prikkelende hotspots. De wijk Oltrarno raakte bij mij die gevoelige snaar. Het deel Santo Spirito – ligt binnen Oltrarno – (wat over de arno betekent) trok in het bijzonder mijn aandacht.

Santo Spirito en Oltrarno in florence
Links van de rivier de Arno, de wijk Oltrarno

Santo Spirito is relaxed en je vindt er een aantal gezellige pleinen, omgeven door leuke straten. Wat verder opvalt: het groen, de parken, oude ambachten en hotspots. Het oude centrum van Florence is magnifiek, maar het is best ook lekker om even te ontsnappen aan de hectiek.

Welke restaurants in Santo Spirito moet je bezoeken?

Eten of wel mangiare heeft in Toscane een cultstatus. Iedereen heeft er een mening over en praat over de maaltijd alsof het (renaissance)kunst is. Dat maakt dat het niveau van de restaurants en het eten ook hoog ligt. Deze twee restaurants kun je bezoeken als je dat hoge niveau zelf wilt ervaren:

bezoek toscane oltrarno santo spirito in florence
  1. Osteria Santo Spirito. Je vindt het charmante restaurant op de Piazza Santo Spirito (hoe kan het ook anders) en je kunt het herkennen aan de leuke kleurrijke stoelen, de mooie pastaborden of het fraaie naamplaatje boven het restaurant.
  2. Zin in Pizza? Ga naar Gustapizza op de Via Maggio, 46r. Je kunt me veel wijsmaken, maar in Italië maken ze echt de beste pizza. In de wijk Santo Spirito in Florence, beleef je dat bij Gustapizza.
osteria santo spirito in florence oltrarno
Osteria Santo Spirito’s Truffel Gnocchi

Aperitieven, een drankje doen in Florence

Voor mijn bezoek aan Florence wist ik niet dat er zoveel hippe cocktailbars zouden zijn. In de wijk Santo Spirito vind je er velen. Dit zijn twee cocktailbars die je absoluut niet mag missen als je van gezelligheid en cocktails houdt, tijdens een bezoek aan Florence:

  1. Rasputin vind je in het hart van de wijk op Borgo Tegolaio. Een bezoek aan deze cocktailbar voelt als een avond uitgaan. Rasputin is gevestigd in een uniek pand en de inrichting doet mysterieus aan.
  2. La Congrega, aan de rivier de Arno is een kruising tussen een traditionele cocktailbar en een tapasbar. Dat maakt een bezoek aan de smalste bar van Florence alleen al enerverend. Must-visit!
cocktails drinken in florence, santo spirito

Maak een romantische wandeling langs de Arno, in Florence

Als je googled op de stad Florence vallen twee dingen op:

Je ziet iedere keer die prachtige Giotto-toren van de Cattedrale di Santa Maria del Fiore samen met Piazza della Signoria boven de stad uitsteken, én ten tweede val je voor de dromerige bruggen over de rivier de Arno.

bruggen dromerig romantische wandeling florence

Vergeet Parijs of Londen, romantiek begint hier! Een wandeling langs de oevers van de Arno is de ultieme bekroning op de liefde.

bezoek toscane in 4 dagen in florence
  1. Start op Ponte alla Carraia (brug in het westen van Florence). Je kunt rechts of links de brug af en loop dan via Lungarno Amerigo Vespucci of Lungarno Soderini naar het oosten.
  2. Je loopt nu dwars door de kleurijke wijken San Frediano, Santo Spirito en San Niccolo.
  3. Daarna steek je via de Ponte alle Grazie over de naar de wijk Sante Croce en Centro Storico.
  4. Stop even bij de beroemde Ponte Vecchio.
  5. Eindig in Santa Maria Novella.

Wat opvalt is de speelsheid van de stad, de stad leeft en je danst als het ware tussen het groen en water door. Florence is one of a kind, love is in the air.

groen water in florence

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: