Singapore Bali Kuala Lumpur reis experience

Scroll down to content

Het is januari 2019, we zijn na 3 weken weer terug in Nederland. Heerlijk land om te wonen met mogelijkheden om te studeren en verzorgingsstaat. Ik ben een nuchter persoon en het is altijd goed en prettig om te voelen hoe goed je leven in elkaar steekt. In de Singapore Bali Kuala Lumpur reis experience probeer ik je mee te nemen naar het leven in 3 andere landen. Landen die prachtig zijn ieder op hun eigen manier.

screenshot 2019-01-30 at 18.06.41

Wauw. Singapore

We vliegen van Amsterdam naar Singapore in nog geen 13 uur en belanden in een totaal andere wereld. Of toch niet? Singapore lijkt onverwachts in alles 1 of 2 stappen verder dan Nederland. Het is futuristisch. We worden in de trein voorzien van een video die uitlegt dat je ouderen moet helpen. Daarnaast krijgen tips over wat te doen bij een terroristische aanslag. Dat staat synoniem voor de open en transparante Singaporese identiteit die we zullen leren kennen.

Marina Bay Singapore
Vooruitstrevend genieten

We genieten culturele smeltkroes die Singapore heet. Wat ze hier hebben neergezet is impressive. De ene wijk is nog mooier en verfijnder dan de andere. Van de Arabische wijk tot Chinatown, alles is sophisticated en leeft in harmonie en respect met elkaar samen. Er ligt nog geen papiertje op straat en wat ook opvalt niemand rookt (ook niet buiten dus). Zelfs in de futuristische gebouwen zie je veel palmbomen en parken.

Saamhorigheid

Je hoort in gesprekken met locals dat men er alles doet aan elkaar ruimte geven in zowel cultuur als tradities. Dit alles gebeurt op een respectvolle manier. Zo worden verschillende geloofsdagen meegevierd door burgemeester en buurt- of stadsgenoten. Hierdoor ontstaat er begrip voor elkaar, 1 identiteit en dus saamhorigheid.

Arabic street Singapore
Zoveel mooie culturen

Voor een paar honderd euro vlieg je rechtstreeks, in 13 uur, naar Singapore. De meest schone en misschien ook wel meest groene metropool die ik ooit heb mogen zien. Het is een combinatie van het mooiste van India, Maleisië, China, de Arabische landen en zelfs een vleugje Engeland en Portugal.

Tips om te bezoeken

Chinatown, liggend rondom het financiële district, is een voorbeeld van China in een stijlvol Singapore jasje (foto hieronder). Je eet hier de lekkerste eend, bowl of curry en wandelt door de sfeervolle straten. Net als de kleurrijke Arabische wijk Kampong Glam, waar wij heerlijk Libanees eten bij Beirut Grill. Daarnaast geven we onze ogen de kost geven aan kunstzinnige invloeden en prachtige moskeeën.

Chinatown Singapore saamhorigheid
Gardens by the Bay

The Garden by the Bay, gelegen vlakbij het al even zo imposante Marina by the Bay, is wel 1 van de mooiste plekken van Singapore. Groener dan groen en s’avonds geniet je er van de lichtgevende bomen. Je waant je in de droomwereld van de film Avator als je door Gardens by the Way loopt. Futuristisch, met oog voor stijl en de natuur.

Singapore futuristisch Cultuur
Spanningen? Wel nee, samen trots.

Alle culturen samen in één land. Je zou misschien verwachten dat het leidt tot problemen, maar niets is minder waar. Dankzij de duidelijkheid en verbindende kracht van de overheid in Singapore, worden de inwoners op allerlei manieren met elkaar samengebracht. Dit leidt tot 1 trotse identiteit en geen onderlinge problemen of spanningen. Erg inspirerend!

Marina Bay Singapore futuristisch
Little India

In Little India zien we een boeddhistische tempel en moskee naast elkaar, hoe mooi en hoe typerend Singapore. Was iedereen maar zo nieuwsgierig denken mijn vriendin en ik. Hier treffen we weer hele andere kleuren en geuren aan dan in Chinatown of Arabic Corner. Wat is Singapore toch verrassend en wat voelt het fijn om hier te mogen zijn.

Little India Singapore
Little India Singapore 2


Bali – 
Indonesië

Na 4 heerlijke dagen Singapore vertrekken we richting de airport om naar
Denpasar (Bali – Indonesië) te vliegen. Voor wie wat wil meemaken trouwens, het vliegveld van Singapore lijkt soms als de droomvlucht in de Efteling. Dat zien is alleen al boeiend. Je ziet er (wederom) ook veel groen en krijgt er allerlei visuele prikkels.

Airport Singapore
Airport Singapore prikkels
Hashtag Canggu

Na een vlucht van een kleine 3 uur worden we verrast door de pracht en praal van de surf en lifestyle plek Canggu. Beter gezegd #Canggu (Bali). Waarom deze hashtag ? Canggu is op dit moment één van de meest populaire travel hashtag op Instagram (meer dan 1,2 mln). Dit komt door het fantastische eten (alle foto’s die men deelt hierover) en het heerlijke leven dat je kunt leiden in en rondom de populair surfspot. Het is er altijd gezellig druk, maar het mooie is, het voelt vooral chill aan.

Canggu Bali
Food Canggu Bali
Canggu infinity pools

Aan 3 of 4 nachten heb je ruimschoots genoeg om Canggu te ontdekken. Natuurlijk kun je ook wat langer blijven chillen om te genieten van alle lekkere massages of de fraaie infinity pools (zwembad chillouts aan zee). Tip: huur een scooter voor 5 euro per dag, op iedere hoek van de straat (let wel op je rijdt hier links). Wij bezochten o.a. de 2 infinity pools: La Brisa en The Lawn. Dit zijn echt 2 droomlocaties om een dagje te chillen.

Reis Singapore Bali Kuala Lumpur
Tuna addict

Maar wat kun je hier heerlijk eten en leven op een relaxte manier. Had ik dat al gezegd? De fijnste en lekkerste tuna en sashimi eet je echt in Canggu.  Ben je net als mij en mijn vriendin een grote tonijn verslaafde dan mag je het leuke restaurant Moana Fish Eatery absoluut niet missen. Gezond leven is hier een eerste levensbehoefte. Love it. En neem niet teveel kleren mee als je naar Canggu gaat, want voor weinig koop je hier de beste en mooiste kleding voor man en voor vrouw. Een shopwalhalla!

Tuna Canggu Bali
Ubud

Na Canggu bezoeken we Ubud. Een veel grotere stad dan het relatief compacte Canggu, maar nog steeds geen megastad die je niet in een paar dagen goed kunt leren kennen. Ubud staat bekend om het spirituele en kunstzinnige. Die zie je terug in de prachtige galerijen, mooie tempels en in de vele fraaie restaurants en spa’s. De Sinar Spa is er daar één van. Hier kun je een spirituele massage ondergaan (als je durft) en droom je even helemaal mag (wel reserveren en rekening houden met de afstand).

screenshot2019-01-31at11.25.15

screenshot 2019-01-30 at 18.07.23

Heerlijke restaurants

Ubud heeft ook ontzettend veel leuke en mooie restaurants. Een aantal daarvan wil ik je niet onthouden. Bij Mudra Café eet je de beste tuna bowl van de stad. Wil je juist een kunstzinnige plek ontdekken om te eten? Dan zijn Lazy Cats of Clear Café echt iets voor jou (foto’s hieronder). Er zijn overigens ook veel leuke ceremonies (foto hierboven) te bezoeken s’avonds. Hier kun je wat leren over de historie van het prachtige Bali.

Mudra Cafe Ubud
Lazy Cats Cafe Ubud

Nusa Penida island

Na 12 dagen Bali gaan we Penida en Lembognan ervaren. Dit zijn wat meer authentiekere Indonesische eilanden. Penida is sober en in vergeleken met Bali een minder ontwikkeld eiland. Dat wil niet zeggen dat je er geen mooie ervaringen kunt op doen of lekker kunt eten overigens. Verwacht hier alleen geen hippe fancy cafés, restaurants of infinity pools. Die vind je wel meer in Lembognan, het kleine broertje van Penida, gelegen op 30 min varen van Nusa Penida.

screenshot 2019-01-30 at 18.07.04
screenshot 2019-01-30 at 18.12.46
Tour langs de West-side

Kelinking Beach (hieronder op de foto) was één van de hoogtepunten voor ons op Penida. Een enorm workout, en dan vooral klim, brengt je van een adembenemend uitzicht (foto 1) naar een idyllisch strand (foto 2) met enorme golven. Dus kijk uit. Doe geen slippers aan, maar geniet wel. We hebben waanzinnige natuur gezien en heerlijk gechilled. Dat is Penida in één zin samengevat.

screenshot2019-01-31at11.26.37
Angel's Billabong Nusa Penida

Kuala Lumpur 

We sluiten af in de metropool Kuala Lumpur. Een stad in Maleisië van fraaie uitersten. Wat ons erg opvalt is de vooruitstrevendheid, waarmee de overheid communiceert over duurzaamheid, milieu en gezond leven. Gezond eten is spotgoedkoop. Dingen als suiker en obesitas daar word je tot aan de bioscoop op geattendeerd. Dat is gevaarlijk! Ga naar de dokter en laat je onderzoeken. Leef gezond.

screenshot 2019-01-30 at 18.06.51
Kuala Lumpur
Must visit

Maar dat was niet het enige wat opviel. De Petronas Towers (Twin Towers vaak genoemd) zie je op iedere hoek van de stad shinen. Deze bijzondere torens zijn vaak gebruikt in films en een lust voor het oog. Ook Kuala Lumpur heeft verschillende culturele wijken. Hoewel deze meer sober zijn dan in Singapore, zijn ze interessant om rond te struinen.  Wij vonden met name de Central Market en Jalan Alor (in de wijk Bukit Bintang) het meest interessant. Hier eet je o.a. het ‘stinkfruit’ Durian dat enorm veel voedingswaarden bevat en zelfs goed is voor de potentie. Het schijnt zelfs morgens voor je energielevel ook beter te werken (en gezonder te zijn) dan koffie.screenshot 2019-01-30 at 18.13.32

screenshot2019-01-31at11.36.55
Terima Kasih!

Na mijn 2e keer Zuid-Oost Azië moet ik bekennen dat ik de mensen, in weer 3 nieuwe landen, ontzettend relaxt, lief en vriendelijk vind. Het is zo puur allemaal. Het is gevoelsmatig ‘bijna alles’ geven voor de ander naast je. Iets waarvan wij soms nog veel kunnen leren. Bedankt! Terima kasih, zoals de Maleisischers en Indonesiërs zeggen!

Screenshot 2019-01-30 at 18.07.14.png

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: