Vissersbastion budapest Matthiaskerk boedapest donau 15x waarom

Waarom Boedapest het beste heeft in 12x doen

Scroll down to content

Boedapest bezocht ik 6 dagen, en ik ontdekte dat de stad het beste van ‘beide’ werelden heeft. Daarmee bedoel ik dat Boedapest het statige van Parijs en Wenen heeft, maar ook hipster van Berlijn. De stad aan de Donau is alles wat ik niet had verwacht. Ik wil hier absoluut terugkomen! Waarom Boedapest zo bijzonder is ga ik je nu vertellen in: 12x doen in Boedapest

kettingbrug boedapest waarom boedapest city 15x

1. Szimpla Kert

Oude industriële gebouwen, waarvan je aan de buitenkant geen idee hebt wat voor een mooie dingen ze aan de binnenkant bevatten. Ik ken ze wel, maar in grote getale en schoonheid vooral uit Oost-Berlijn. Szimpla Kert is 1 van de mooiste gebouwen die ik ooit zag en je kunt deze oude trendy fabriek vinden in de Joodse wijk van Boedapest.

Szimpla Kert ruïne bar boedapest waarom boedapest city 15x
Ruïne bar met kunstzinnige invloeden

Al vanaf de buitenkant is het een attractie, binnen wordt het echter nog veel fraaier. Kraampjes met tal van eet- en drinkmogelijkheden. De bekendste ruïne bar van de stad bied je de mogelijkheid om te vanalles te eten, drinken en uitgaan. Wil je deze 3 dingen niet? Geef je ogen gewoon even de kost aan deze kunstzinnige plek.

Szimpla Kert ruïne bar boedapest waarom boedapest city 15x

2. Badhuizen als ontmoetingsplek voor familie en vrienden

Hongaren spreken graag af buitenshuis en dat doen ze in badhuizen. Ja, ze zien familie, vrienden en zelfs zakenpartners in het badhuis om hier bij te praten of een klap te geven op een deal. Dit zijn musea in het water waar je geheel tot rust komt. De badhuizen in Boedapest hebben sauna’s, massageruimtes en veel verschillende warme baden.

Gellért Thermal Bath spa badhuizen boedapest 15x waarom

Ben je in Boedapest dat moet je absoluut een bezoek brengen aan zo’n badhuis. Ik wil je graag het Gellért Thermal Bath aanbevelen. Om die reden dat dit het schoonste en niet het meest drukke badhuis is. Kosten 23 euro per persoon en een extra tip: online reserveren scheelt je wachten in de rij.

3. Paprika Vendéglő – gerechten uit Boedapest eten

Wat eet de Boedapester? Dat wil je natuurlijk zelf ervaren als je de metropool aan de Donau bezoekt. Paprika Vendéglő is de plek om traditionele Hongaarse maaltijden te eten. Bovendien is het restaurant één en al gezelligheid. Houd er rekening mee dat ze van de grote porties zijn. Een Goulash soep + een hoofdgerecht, dan zit je écht ‘vol’ 🙂 Het allerbelangrijkste, het eten is erg lekker.

paprika restaurant boedapest waarom budapest city 15x

4. Mazel Tov

Joodse wijken bruisen, zijn kunstzinnig en je kunt er altijd fantastisch eten en borrelen. Mazel Tov betekent een gelukswens voor het (aanstaande) bruispaar, maar is tevens 1 van de meest ‘vette’ hotspots van de Joodse wijk in Boedapest. Het is 1 grote heerlijkheid aan eten, drinken en je kunt er uitgaan.

Mazel Tov boedapest doen timwasintown.com

5. Szabadság szobor (Vrijheidsbeeld) en Citadella

De stad Boedapest bestaat uit het vlakke deel genaamd Pest en het heuvelachtige deel Boeda. Op de top van Boeda vind je rondom de Citadella, het Vrijheidsbeeld. Het standbeeld is voor hen die ervoor hebben gezorgd dat Hongarije werd bevrijd na 1945. Vanaf deze historische heb je een mooi uitzicht over de parel aan de Donau.

Citadella en vrijheidsbeels boedapest 15x waarom budapest

6. Marktplein centrum – Vánoční trhy Vörösmarty tér

Op het grote marktplein in het centrum kun je alles eten wat je hartje begeerd. Van mega augurken tot en met fantastische maaltijden die je zelfs in een restaurant nog niet zo lekker eet. Ik ben wel wat gewend, maar dit is echt next level markt.

7. Dobrumba – Libanees, Joods of Marokkaans restaurant

Centraal in de Joodse wijk – genaamd het 7e district (District VII) vind je een intiem restaurant genaamd Dobrumba. Je eet hier de meest fantastische Libanese, Joodse en Marokkaanse gerechten. Voor mij hét meest smaakvolle restaurant van Boedapest. Mijn suggestie: laat je verrassen door een mix van de chef, een ‘mezze’ van gerechten.

Dobrumba en joodse wijk restaurant boedapest 15x waarom budapest

8. Gozsdu Udvar – food bars en vintage markt

Ik vertelde al eerder over het gevoel dat ik kreeg bij Boedapest dat schuurde tegen Oost-Berlijn. Dat alternatieve bewijs wordt keihard geleverd door de Gozsdu Udvar. Deze half open half overdekte markt heeft alles wat jij als cultuurliefhebber zoekt in een citytrip.

Vintage spullen en tapa’s

Gozsdu Udvar kun je niet in een hokje plaatsen. Het is geen foodmarket, het is geen kledingmarkt en het is ook geen accessoirewinkel. Het is van alles in 1 lange kleurrijke straat. Ik was compleet verrast met de diversiteit aan kunst, cultuur en spullen die je hier kunt kopen.

9. Parlementsgebouw

parliament budapest parlementsgebouw boedapest donau 15x waarom

Niet alleen is ze een lust voor het oog, ze geeft de stad Boedapest een enorme boost. De verfijnde gebouw behoort tot de mooiste gebouwen ter wereld. Even wat feiten over het parlementsgebouw en haar inhoud:

  • 268 meter lang
  • 96 meter hoge koepel
  • 17.745 m2
  • 400.000 boeken
  • 29 trappenhuizen
  • 115 zalen
  • 242 historische standbeelden
  • Staatshoofden worden hier ontvangen

10. Vissersbastion en Matthiaskerk

Op het Drievuldigheidsplein in de burchtwijk van Boeda kunnen ze er ook wat van. De Matthiaskerk rijst hier op en deed mij denken aan aan de bouwstijl van de Moren. Als je de kerk binnenloopt zie je dat de schoonheid niet alleen van buiten zit. Binnen is het pracht en praal, met avontuurlijke kleurencombinatie en mooie kunstwerken.

Vissersbastion budapest Matthiaskerk boedapest donau 15x waarom
Game of Trones like Vissersbastion

Rondom de Matthiaskerk vind je het indrukwekkende Vissersbastion. Het doet mij aan als het Kings Landing uit de serie Game of Thrones. Hoewel dit in Kroatische Dubrovnik ligt zul je – als je besluit deze mooie stad te bezoeken – met eigen ogen wel de vergelijking kunnen maken. Prachtige vergezichten, mooie torens een stijlvol bastion (Neoromaans).

Vissersbastion budapest Matthiaskerk boedapest donau 15x waarom

11. Grote Synagoge

Een synagoge, een moskee, een kerk, een tempel. De buitenkant van gebedshuizen vind ik al heel interessant. Nu ben ik al vaker in kerken geweest en tempels, dus was ik blij verrast met de mogelijkheid om eens een Synagoge te van binnen te bekijken. De Grote Synagoge in Boedapest is de 2e grootste synagoge ter wereld en biedt plaats aan 3.000 mensen(!). Laten we deze mooie plekken koesteren.

grote synagoge boedapest 15x budapest waarom

12. Klassiek concert of opera

Boedapest heeft een opera, klassieke muziek en theatercultuur. Het mooie is dit kun je dagelijks meemaken. Wij besloten een klassiek concert te bezoeken in Franz Liszt Muziekacademie. Een klassiek concert is écht geestverruimend. Het geeft rust en was een ervaring om te zien en horen hoewel invloed ieder onderdeel van het symfonieorkest heeft.

Franz Liszt Muziekacademie symfonieorkest concert klassiek boedapest

Waar moet je overnachten in Boedapest?

Ik heb 2 overnachtingstips voor je:

1. Budapest Ville Bed & Breakfast. Wij verbleven hier 5 nachten en het verblijf was bijzonder aangenaam. Je kunt voordelig worden opgehaald op het vliegveld en de B&B ligt in een zeer rustieke omgeving, in een fijne wijk nabij het park. De kamers zijn betaalbaar en schoon. Prijs: vanaf 50 euro voor 2 personen per nacht. 

2. Hotel Rum heeft het mooiste (stads)uitzicht. Kamers zijn hier iets duurder dan bij Ville Bed & Breakfast maar het is de prijs vanaf 90 euro per nacht voor 2 personen wel waard.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: