blog in gent doen

Waarom Gent het best bewaarde geheim van België is

Scroll down to content

Waarom Gent, het best bewaarde geheim van België is? Gent heeft iets ontwapenends. Het is een stad van studenten, muziek, evenementen en cultuur. De stad is gemoedelijk. Je heb het idee alsof je in een charmante ‘dorpse versie van Amsterdam’ loopt. Daarom volgen hier mijn favoriete 5×5 doen in de vegan stad van Benelux.

Gentse feesten visit Gent evenementen

5 evenementen in Gent die je niet mag missen

1.Gentse Feesten

In Gent komen al deze elementen van feesten samen in de ‘Gentse feesten’. Er is voor ieder familielid wat wils. Ik leerde de Gentse Feesten dankzij ’10 Days Off’. In Gent waren toen 10 dagen lang alle grootheden van de elektronische muziek. De Gentse feesten duren 10 dagen en starten meestal de derde vrijdag van juli.

Gentse feesten visit Gent evenementen
(©Stad Gent – Dienst Toerisme, fotograaf: Bas Bogaerts)
2.Gent Jazz Festival

Het was in 2017 dat ik ervoer welke impact jazz op de stad Gent heeft. Muziekliefhebbers vanaf de laatste vrijdag van juni 8 dagen lang genieten van jazz, soul, funk, bigbands, latin muziek en r&b op het Gent Jazz Festival. Het festival is zo chill, misschien moet jij gewoon gaan dit jaar als je een muziekliefhebber bent.

3.Film Fest Gent

Gent is een artistieke stad, waar de creatieve geest loskomt. Het is voor de Gentenaren belangrijk dat de jeugd geprikkeld blijft worden. Daar hoort naar de cinema gaan bij als educatievorm. Tijdens het Film Festival Gent kun je 10 dagen lang genieten van de beste, nieuwe en meest controversiële arthouse films. Het festival start altijd medio oktober.

film fest festival gent evenementen doen
4.Watertanden en lekker eten tijdens Fourchette

Foodies opgelet. Gent is een stad van culinair eten. Tafelen met een lekkere pint of wijntje erbij. Medio maart vindt een weekend lang ‘Four­chet­te plaats’. En dat betekent dat de topkoks vanuit Gent en gastchefs die je laten watertanden.

fourchette eten festival evenement eten culinair
5.Eindeloos shoppen op Braderie Publique

Belgen lijken een beetje op de Nederlanders qua winkelen en kortingen. Tijdens Braderie Publique in de gehele maand juni komt de ‘koopjesjager’ naar het Gentse winkelevenement. De binnenstad is autovrij en de winkels stallen ook buiten hun stock in marktkramen uit.

Braderie Publique Gent shoppen evenement

Welke 5 dingen kun je alleen in Gent beleven?

1.Gent, vegan hoofdstad van Benelux

Met de titel wil ik liefhebbers van vlees en vis en interesse in Gent niet afschrikken. Feit: Gent is de Vegan hoofdstad van de Benelux. Nergens vind je zoveel ontbijt, lunch en food spots voor veganisten. Er zijn meerdere plekken waar je eenvoudig een gezonde soep of smakelijk gerecht scoort. En er zijn tal van betaalbare restaurants waar je verse vegan maaltijden eet. Verderop in dit blog volgen restaurant tips in Gent

vegan hoofdstad benelux doen gent vriendelijk eten
2.Conceptstores en alternatief shoppen in Gent

Gent heeft veel bijzondere winkels en markten. De stad heeft het grootste, meest compacte en autovrij winkelgebied van België. Dat is ontspannen winkelen en authentieke winkels spotten. Wil je flair en trendy? Dan beveel ik Onderbergen aan. Deze hippe straat, Baudelostraat, Oudburg en Serpentstraat zijn rustig, stijlvol en alternatief. Op de Vrijdagmarkt vind je mooie concept-stores voor man en vrouw. Verderop in dit blog mijn 5 favoriete shops in Gent.

billie rose conceptstore alternatief shoppen in gent
3. Bezoek de burcht Gravensteen

In Gravensteen voel hoe je het moet zijn geweest in de middeleeuwen. In de enige overgebleven middeleeuwse burcht van Vlaanderen voel je je even koning. Niet alle dromen zijn bedrog. Deze burcht in Gent is nu een museum en je kunt het gewoon bezoeken.

Bezoek burcht Gravensteen in Gent
4.Wandelen over de prachtige Graslei en Korenlei

Als je over de Graslei of Korenlei loopt voel je veilig en comfortabel. In de avond is het hier romantisch en chill langs het gracht. Bovendien heb je een fenomenaal uitzicht over de charmante stad. Er zijn hier ook tal van uitstekende restaurants en sfeervolle cafe’s langs de grachten.

wandelen graslei en korenlei in gent doen
5.Lekker proeven bij Holy Food Market

De overdekte food hall Holy Food Market heeft goddelijk food. De locatie – gevestigd in een 16e eeuwse Baudelokapel – doet Spaans aan met een Belgisch sausje. Zeventien verschillende foodkramen brengen mij als foodliefhebber in twijfel. Moet ik nu van alles een beetje kiezen? Of een bord vol schelpen, garnalenkroketten of vega spring rolls kiezen. Ik voel me als een kind in een snoepwinkel hier.

lekker proeven bij holy food market gent doen eten

5x wat je moet je zien in Gent

1.Bootje varen door de binnenstad van Gent op rivier de Leie

Het is prachtig om over de rivier Leie door de Gentse binnenstad te varen. In zo’n klein bootje hoef je alleen maar om je heen te kijken. In Gent voelt het anders. Het water is niet overbevolkt en het gaat er ook op de kade gemoedelijk aan toe. Hierdoor heb je tijdens een tocht van 2 uur de tijd van je leven.

Bootje varen door de binnenstad van Gent op rivier de Leien
2.Laat je inspireren in het Design Museum

Mode, kunst, design en bewustzijnsaspect komen samen in het Gent Design Museum. Design is meer dan smaak alleen, het vertelt een verhaal. Het design verhaal waar jij weer je eigen gevoel bij hebt. Dit Design Museum in Gent heeft me enorm verrast. Maar oordeel gerust zelf.

3.De 3 leukste wijken van Gent, buiten het centrum

Kunstenkwartier. Doordat Gent een zeer hoog gehalte aan studenten heeft is de stad jong en fris. Hoe kan het ook anders dat de creatievelingen (en), de studenten bij elkaar leven in Kunstenkwartier. Deze wijk bruist van de creativiteit en leven. Je voelt de energie van trendy cafe’s, cultuur en design door de wijk stromen. Even bijkomen in het groen doe je in het Citadelpark.

leuken wijken Kunstenkwartier Gent wijk zien

Het Zuid. De wijk die in verbinding staat met het Kunstenkwartier is het Zuid. Deze modern wijk heeft een Museum voor Schone Kunsten (MSK) en het Museum voor Actuele Kunst (S.M.A.K.). Deze 2 wijken samen vormen toch wel het gezelligste deel van de stad. Je kunt in beide wijken fantastisch eten. Ook drink je er een heerlijk speciaal biertje drinken en je kan er ook goed shoppen.

patershol wijken gent zien belgie citytrip

Noord-Gent en eten. Patershol en Sint-Jacobs. Het culinaire hart van Gent vind je niet alleen in het stadscentrum. Ben je een echte foodie? Dan moet je ook naar de wijken Patershol en Sint-Jacobs. Hier vind je alle regionale en internationale keukens. Je kunt hier de traditionele ‘Gentse Waterzooi’ eten. Een heel smakelijk en gezond gerecht.

Gent waterzooi Patershol en Sint-Jacobs
4. Bezoek het kleurrijke Graffiti straatje in Gent

Gent staat bekend om kunst, cultuur en creativiteit. Het toonbeeld hiervan is het Grafittistraatje aan de Werregarrenstraat. In een autovrije straat is het legaal om los te gaan met je eigen tag en creatieve spuitkunsten. Liefhebbers van streetart raad ik aan om hier te gaan kijken.

Bezoek het kleurrijke Graffiti straatje in Gent
5.Cultuursmeltkroes Kunstcentrum Vooruit

Per toeval eigenlijk kwam ik dit imposante gebouw. Kunstencentrum Vooruit Gent is een artiesten broedplek. In deze culturele smeltkroes kun je je laten prikkelen als student, artiest of toerist. Vooruit is ook een laboratorium van kunst. Je moet hier gewoon even binnenlopen en/of een voorstelling bezoeken.

Kunstcentrum Vooruit zien in gent

5 vegan restaurants in Gent die je moet bezoeken

1.Madam Bakster; The Guiltfree Bakery

Bij Guiltfree Bakery Madam Bakster kun je lunchen, ontbijten of iets lekkers meenemen. Ik begin in de ochtend met koffie en een gezonde chai bowl. Madam Bakster is een ambitieuze onderneemster en studente. Zij staat synoniem voor de creatieve studentenstad Gent. Wat je hier eet is met liefde voor dier en de mens gemaakt. Er zijn geen zuivel, boter, melk of eieren toegevoegd aan de gerechten. Alle gerechten zijn vrij van dierlijke producten en bewerkt suiker.

vegan hoofdstad benelux doen gent vriendelijk eten madam bakster
2. O’yo bar; Healthy Food restaurant

In de Brabantdam, ten Zuid-Oosten van het centrum, zijn we nog niet klaar. Want tussen het studentengedruis, de kunst en creativiteit popt nog zo’n leuk zaakje op. O’yo bar healthy food restaurant is een lekkere chill plek. Een bar om ’s morgens wakker te worden of gewoon lekker een koffie te drinken en te lunchen.

O’yo bar; Healthy Food restaurant in Gent
3.Greenway; Plantbased for meatlovers

Dit toegankelijke restaurant is een plek waar je eenvoudig lekkere maaltijden eet. Het restaurant heeft een nobel streven. Greenway gelooft dat de klimaatverandering de grootste uitdaging. Ze willen daarom zelfs de grootste vleesliefhebbers verleiden tot het eten van verrassende veggie gerechten. Ik was onder de indruk van de smaak. Ze hebben ook een supermarkt, bij het restaurant.

greenway gent restaurant vegan vriendelijk eten
4.Lokaal; welgekomen in ons knus Lokaaltje restaurant

Lokaal is weer zo’n typische studentikoze hotspot. Een fijne plek waar je wel de hele dag kunt rondhangen. Ik wel tenminste. Als ik in Gent zou wonen zou ik hier wel lekker creatief van worden. Lokaal is een huiskamer met een vleugje Bali en de oude hippiekamer uit de 70’s. De soep en salade staan in het epische centrum van de eetcultuur in Gent.

Lokaal restaurant Gent vegan vriendelijk eten
5. Barbiet; zalig adresje voor een vegan en koffie

In de soberheid van het studentenleven past de kunst van de eenvoud. Die eenvoud, in positieve zin, vind je bij Barbiet. In 1 van de meest creatieve straten van Gent – de Baudelostraat – vind je dit huiskamercafé. Hipster alert en vegan alarm! Dit is een (dier)vriendelijke en lekkere hotspot.

Barbiet; zalig adresje voor een vegan en koffie in Gent

Welke shops in Gent mag je niet missen?

1. Lost in Pablos; stijlvolle en duurzame herenkleding

We beginnen bij een pure mannenmodewinkel. Lost in Pablos mixt Scandinavisch couture met kleding op maat. Dat maakt het voor mij interessant, want ik houd wel bijzondere kleding. Ik houd minder van maatpakken, dat maakt niet uit er is voor ieder wat wils. Het is een prettige winkel om je tijd door te brengen.

lost in pablos shoppen gent stijlvolle en duurzame herenkleding
2. Billierose: conceptstore en café, de mooiste in Gent

Billierose is een fraaie conceptstore in Gent, misschien wel de mooiste. Een conceptstore die wordt gerund door een energieke broer en zus; Wolf en Noor. Beide jongvolwassen en behorend tot de vele jonge ondernemers in Gent. Gent heeft de toekomst. De store is een ruimtelijke, mooie lichte plek. Na het shoppen kun je ook nog even blijven hangen in het café. Zo mag shoppen zijn wat mij betreft. Een totaalbeleving.

Billierose conceptstore en café, de mooiste in Gent
3. Supergoods Eco + Fair Fashion; duurzaam en eerlijke mode

Als je goed hebt opgelet heb je kunnen lezen dat de Gentenaar leeft met de dag. Hij heeft ook oog voor de toekomst (van zijn kinderen). Supergoods is hier ook mee bezig. Dat uit zich in fashionable kleding en accessoires gemaakt met duurzame stoffen. Ze hebben een verrassend aanbod en je koopt iets dat duurzaam is gemaakt.

Supergoods Eco + Fair Fashion; duurzaam en eerlijke mode
4. Rewind; 2 unieke winkels 1 concept in Gent

Dan nu even terug in de tijd, want Rewind heeft van alles wat prikkelt op gebied van mode en kleding. Er is een winkel voor vrouwen en voor mannen op wel 2 mooie locaties. Hier wordt Scandinavisch design en retro kleding combineert. Erg cool deze 2 winkels in 1 mooi concept.

Rewind; 2 unieke winkels 1 concept in Gent
5. Antiek-depot Market 15; Antiek en Vintage in Gent

Antiek-depot market 15 aan de Baudelostraat is een fantastisch plek als je van een stylish interieur of vintage meubels. Je vindt er bijzondere accessoires, het is echt de moeite waard even rond te kijken.

Antiek-depot Market 15  Antiek en Vintage in Gent

In welk hotel moet je overnachten in Gent?

  • Garden in the City is een heel fijn onderkomen, vlakbij het Museum van Schone Kunsten (MSK) aan het Citadelpark. Het hotel ligt op 1 km van het stadscentrum. Je zit hier middenin het boeiende het stadsdeel Zuid. Hotelprijs per nacht vanaf € 80 voor 2 personen. 
  • Logid’enri in Gent is waanzinnig. Deze charmante design B&B aan Brabantdam is stijlvol en rustig. Prijs voor 2 nachten vanaf € 250.
logid enri gent hotels bier restaurant overnachten

4 Replies to “Waarom Gent het best bewaarde geheim van België is”

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: