Ontdek toscane in 4 dagen: pisa en virareggio

Ontdek West-Toscane in 4 dagen: dag 1 en 2 in Pisa en Viareggio

Scroll down to content

De regio Toscane is misschien wel de mooiste streek van Italië. De variatie in West-Toscane is enorm, en er gaan veel verhalen rond over dit gebied. Wat is waar? Wat klopt is dat je hier prachtige heuvels, wijngaarden, bos- en rivierengebied ziet. Daarnaast vind je er historische steden als Florence, Pisa en Lucca en mooie stranden, bijvoorbeeld rond Viareggio. Ik ging de uitdaging aan: Ontdek West-Toscane in 4 dagen met de trein.

Dag 1 Pisa

Ronddwalen door pisa, ontdek toscane in 4 dagen

Over de stad Pisa hoorde ik gek genoeg – toen ik voor het eerst naar Toscane ging – niet veel positieve verhalen. Onterecht is mijn conclusie! Pisa is een sfeervolle universiteitsstad, die aan de rivier Arno ligt. Alleen al die combinatie zorgt voor een levendige vibe in de stad. De stad ademt energie! Je kunt er heerlijk ronddwalen door de kleurrijke straten. Kies bijvoorbeeld voor Piazza dei Miracoli, waar je de bekende toren van Pisa tegenkomt. Pisa is meer dan een stad met een populaire luchthaven en die wereldberoemde scheve toren.

Wat moet je doen als je in Pisa bent?

Begin met een wandeling die je start bij Monumento a Vittorio Emanuele II. Op dit plein vinden regelmatig leuke evenementen plaats. Daarnaast vind je er ook een paar sfeervolle (buiten)cafés. Houd je van shoppen of de dynamiek van het leven? Dan raad ik je aan om de Corso Italia te nemen. De Pisani flaneren hier voorbij en je kunt zelf misschien ook nog een fancy kledingstuk scoren. De Italiaanse mode loopt immers voor, zegt men in Italië.

Corso Italia Pisa

Je ziet tijdens de wandeling een variatie aan typisch Italiaanse cafés, veel winkels en mondiale ketens. Wanneer je een stukje verder bent nader je het prachtige gebouw van Logge dei Banchi (links) en zie je aan de rechterkant Palazzo Pretorio. De pracht en praal van Pisa komt je helemaal tegemoet, als de brug Ponte di Mezzo oversteekt. Dit is Pisa op haar mooist, terracottakleurige gebouwen zorgen vanaf de brug voor een betoverend uitzicht.

pisa de Ponte di Mezzo ontdek toscane in 4 dagen

Neem een ontbijt in Pisa, of zin in koffie?

Bij de klassieke patisserie Salza (Borgo Stretto 46), vind je de beste koffie, verse sappen en lekkernijen van broodje tomaat en mozarella tot zoete parels. Must visit, alleen al voor de koffie.

borgo ontbijt koffie pisa ondekt toscane in 4 dagen

Je ontdekt dat in de Borgo Stretto, het verlengde van Corso Italia (na de brug) de boetieks exclusiever worden. Denken aan prachtige pakken, de fraaie jurken en de nieuwste kleding in Italië. De kledingliefhebber komt hier echt aan zijn trekken.

Pak je in deze straat Via Ulisse Dini naar links, dan kom je naar een paar honderd meter uit bij Piazza dei Cavalieri. Dit plein uit de renaissance moet je echt bezoeken als je van historie houdt. Aardige bijkomstigheid is, dat het vrijwel altijd zonnig is op dit plein. Handig op een frisse herfst- of lentedag.

Ga naar het Orto botanico di Pisa park en de toren

straten pisa ontdek toscane

Pisa heeft een botanische tuin uit de 16-eeuw. En houd je van natuur en tuinen, dan is het zeker aan te raden om op je weg naar de toren van Pisa en Piazza dei Miracoli de tuin te gaan bekijken.

Piazza dei Miracoli kwam al even aan bod. Op dit plein vind je de wereldberoemde toren van Pisa. Wat ik niet wist, is dat je er ook een waanzinnige Duomo Santa Maria Assunta (de dom van Pisa) tegenkomt, met een Baptisterium (doopkapel) en het Camposanto (monumentale heilige veld). Het complex deed hij denken aan Vaticaanstad. Werkelijk prachtig dit plein!

piazza dei Miraco - toren pisa

Waar moet je dineren of lunchen in Pisa?

Als je vaker in Italië bent geweest, weet je dat je er lekker kunt eten maar ook dat er verschillen zijn in soorten restaurants. Mijn voorkeur gaat uit naar de familiare, wat kleinere restaurants met lokale gerechten. Dit zijn de Trattoria en Osteria. Hier zijn speciaal voor jou 2 restauranttips:

Dineren restaurants Pisa ontdek west-Toscane

1. Peperoncino

Dit is in mijn ogen het beste restaurant van Pisa. De eigenaar maakt graag een praatje en is oprecht geinteresseerd in zijn gasten. Het allerbelangrijkste: het eten is hier fantastisch. Probeer de pasta tartufo, bresaola met buffelmozarella of de zelfgemaakte tiramisu. Het ene gerecht is nog beter dan het andere.

pizza pasta eten restaurant pisa

2. Ristoro Pecorino

In dezelfde straat, vlakbij ons laatste (wandel)stoppunt (Piazza dei Miracoli) vind je Ristoro Pecorino. Alles is hier lekker! En er zijn zelfs – vrij bijzonder voor een Italiaans restaurant – ruim 10 verschillende heerijke salades te eten.

Lunch restaurant diner pisa toscane

Dag 2: maak een uitstap naar badplaats Viareggio

Stel dat je in Pisa verblijft en het is goed weer. Dan kun je nadat je 1,5e dag in de stad hebt rondgelopen ook lekker even naar het strand gaan. Viareggio is de bekendste strandplaats en dichtstbijzijnde. In nog geen 20 minuten kun je van Pisa met de trein naar Viareggio, voor nog geen 8 euro met 2 personen. Vanaf Viareggio centrale naar het centrum is het dan nog ongeveer 1,5 km wandelen naar het strand.

Eerst naar het strand van Viareggio

viareggio strand

Ga je naar het strand van Lecciona of Libero in Viareggio-Zuid, of kies je voor een strand verder naar het noorden? Er is ruimte genoeg en het water is heerlijk, ook in Oktober nog.

Eten in Viareggio en wandelen langs de boulevard.

Lunchen of dineren in het restaurant – vlakbij het strand – dat doen Italianen graag, zeker in het weekend. Krijg jij al keuzestress als je die lekkere pasta’s, pizza’s, vlees-, vis- of groentegerechten ziet? Ik heb 2 toprestaurants voor je die goed en helemaal niet zo prijzig zijn geselecteerd:

1. Fauzia

paste eten restaurant viareggio ontdek toscane in 4 dagen

Langs de wandelboulevard Viale Regina Margherita van de badplaats aan de Ligurische Zee vind je op nummer 86 een sfeervol eetcafé en patisserie in 1. Denk je aan heerlijke dolce of de meest verse pasta’s bij Toscane? Stop bij Fauzia.

2. Osteria l’Imbarco

Nog een stapje verder gaan culinair? Bij Osteria l’Imbarco (Via Paolina Buonaparte 215) word je omver geblazen door Italiaanse smaaksensaties. Daarnaast heeft het heeft het restaurant de huiselijke osteriasfeer, waar ik eerder over sprak. Tip: kies de vis van de dag.

Overnachten en reizen?

Pisa - ontdek west-toscane in 4 dagen

Hoe vaker ik op reis ga, hoe meer ik besef dat ik niet zoveel nodig heb. Hiermee bedoel ik dat een hotel of appartement, voor mij, vooral comfortabel moet zijn: een goed bed, redelijk centraal gelegen en wellicht met een ontbijtmogelijkheid. In Pisa verbleef ik meermaals bij Hotel La Pace.

Italianen doen niet zo aan ontbijt, bij dit familiaire en goed beoordeelde hotel kun je hier wel voor kiezen. De keuze is reuze. Daarnaast is de prijs per nacht prima, rond de 60-70 euro(geldt niet voor de maanden juni, juli en augustus). Andiamo a Pisa.

In de volgende serie van het blog Ontdek West-Toscane in 4 dagen: dag 3 Lucca. Daarna volgt het toetje op dag 4, Florence.

2 Replies to “Ontdek West-Toscane in 4 dagen: dag 1 en 2 in Pisa en Viareggio”

Geef een reactie

%d