7 sardijnse geluksmomenten rond alghero

7 Sardijnse geluksmomenten rond Alghero

Scroll down to content

Ken je dat gevoel? Je hebt best wel wat gereisd en je wordt nog steeds verrast door het prachtige Europa. Dat gevoel kreeg ik bij de Noord-Sardijnse stad Alghero, door de lokale bevolking liefkozend ‘klein Barcelona’ genoemd. Nergens is de Europese zonsondergang mooier dan in L’Alguer. De Italiaanse stad – met sterke Catalaanse invloeden – is het middelpunt van een regio met 7 geluksmomenten die ik met je wil delen. Geluksmomenten van ontspannen, surfen tot creatief zijn en lekker eten.

7 sardijnse geluksmomenten rond alghero

1. Alghero – Historisch Centrum

Dit blog heeft Alghero in haar titel. Dat is niet voor niets. Alghero is de spil in een verhaal over een prachtig gebied, met Alghero als hoofdgerecht. Het centrum van de Sardijnse stad stamt uit de 11e eeuw en werd vanaf de 14e eeuw bezet door de Catalanen. Dit zie je nog goed terug in het uiterlijk van de stad.

Catalonië in Italië

De Catalaanse invloeden, een eigen taal en unieke eetcultuur maken de stad ‘spannend’. De Torre della Maddalena is 1 van de eyecatchers als je langs de zuid-oost kant Alghero binnenkomt. De stad heeft veel goede visrestaurants en varken is 1 van de culinaire specialiteiten van de regio. Daarnaast kom je s’avonds veel sfeervolle marktjes en pleinen tegen, wanneer je wandelt door de charmante straten.

7 Sardijnse geluksmomenten rond Alghero
De zonsondergang

Romantiek hangt in de lucht! Zoek om 19.00 uur een plek bij een café, een restaurant of op het muurtje langs de Bastioni Marco Polo. Vanaf hier heb je beste uitzicht. De zon gaat zo onder en je gaat hier zonder twijfel 1 van de mooiste zonsondergangen uit je leven zien. De berg Capo Caccia rechts, kleine bootjes op voorgrond en het geluid van de zee zorgen voor 1 van de 7 Sardijnse geluksmomenten.

7 sardijnse geluksmomenten rond alghero - historisch centrum

2. Ristorante The Kings – Best food in Alghero

Alghero heeft veel goede restaurants. Eetgelegenheden met heerlijke Sardijnse (Bottarga) kuit of andere verse gerechten. Ristorante The Kings is voor mij het absolute hoogtepunt als je van eten houdt. Alles klopt! De zonsondergang – zoals beschreven – gecombineerd met culinair Sardijns vuurwerk op je bord. Mamma Mia, wat lekker.

7 sardijnse geluksmomenten rond alghero - stintino

3. Capo Caccia

Capo Caccia is de grootste van de witte bergen en betekent letterlijk ‘Jagershoofd’. De kaap is met 180 meter hoog de trekpleister als je vanaf Alghero Centro Storico of Maria Pia strand voor je uitkijkt. Een berg met een bijzonder uiterlijk en ‘mogelijkheden’ 😉

Capo Caccia : 7 sardijnse geluksmomenten rond alghero
Van de berg en in de berg

Eenmaal op de berg aangekomen heb je een prachtig uitzicht over zee, op de baai van Porto Conte en op Alghero. Vanaf de berg kun je afdalen naar de idyllische Grotta di Nettuno. Op de trappen naar beneden is het uitzicht bijzonder fraai. Eenmaal in de druipsteengrot aangekomen wordt het alleen maar avontuurlijker.

7 sardijnse geluksmomenten rond alghero - capo caccia
In de Grotta di Nettuno bij Capo Caccia

4. Stintino

In 2013 kwam ik in het charmante vissersplaatsje genaamd Stintino helemaal tot rust. Denk aan een romantisch diner met uitzicht op het klein haventje. Starten met een heerlijke antipasti misto, als hoofdgerecht een verse zwaardvis, toostend op het leven.

Schilderachtig dorpje

Stintino is kunstzinnig. Door het dorp heen zie je mooie kunst over alles dat het dorpje schilderachtig maakt. Het dorp heeft een handvol uitstekende restaurants, amusante lokale winkels en er heerst rust. Men geniet hier van het leven en ik deed dat ook zeker.

7 Sardijnse geluksmomenten rond Alghero - stintino

5. La Pelosa

Italië is een land van schoonheden. Noord-Italië wordt vaak terecht geprezen om haar schoonheid, maar het zuiden doet in pracht niet onder. Als je vanaf Alghero 55km naar het uiterste noorden-westen van Sardinië rijdt begrijp je waarom dit 1 van de 7 Sardijnse geluksmomenten rond Alghero wordt genoemd. Blauwe zee? Blauwer krijg je het niet! Vlakbij Stintino vind je: ‘Spiaggia La Pelosa’.

7 sardijnse geluksmomenten rond alghero Spiaggia La Pelosa
Dit zijn niet de Malediven! Dit is de zee van La Pelosa

6. Beleef Vermentino wijn bij Sella e Mosca

Dat Alghero smaak heeft is inmiddels wel duidelijk. De beste wijn van Alghero en Noord-Sardinië is de frisse Vermentino. Bij wijnmakerij Tenute Sella e Mosca kun je ervaren hoe het proces in zijn werk gaat. Het proces van wijnrank tot productie. Proeven mag hier ook! Neem na afloop je favoriete wijn mee naar huis. Ik nam ook een paar flessen mee 🙂 Cin cin.

7 sardijnse geluksmomenten rond alghero
Wijn beleven én proeven doe je bij Sella e Mosca

7. Bosa

Voor het laatste Sardijnse geluksmoment rond Alghero rijd je 45min richting het zuiden. En dat is zo de moeite waard. Bosa is 1 van de beste surfspots van Sardinië! Dit komt doordat het aan zee ligt en er altijd wind staat. Doordat Bosa centrum landinwaarts ligt heb je daar geen last van de wind. Waar je wel last van krijgt is creativiteit en (levens)lustgevoelens.

7 Sardijnse geluksmomenten rond Alghero
Het Cinque Terre van Sardinië

De stad doet een beetje denken aan het kleurrijke Cinque Terre aan de Noord-Italiaanse kust. Bosa is alleen veel rustiger. Er is hier geen karrenvracht aan toeristen te bekennen, wel veel winkels waar ze handgemaakte spullen maken en sfeervolle restaurants. De kunstzinnige stad – met nog geen 10.000 inwoners – is chill! Er is plek voor yoga retraite, een actieve vakantie én een totale reboot.

7 Sardijnse geluksmomenten rond Alghero - bosa
De zonsondergang bij Bosa mag er ook zijn én smaakt ‘molto gustoso´.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: