Sinds 2015 woon ik in de groene Modestad Arnhem. De stad is volop in ontwikkeling, heeft veel mooie natuur en levendige wijken. Arnhem heeft bijvoorbeeld in Park Sonsbeek 1 van de mooiste parken van Nederland. De Veluwe liggen in onze achtertuin. Modestad Arnhem, zie je terug in het Modekwartier. Leer mijn Arnhem kennen door de volgende 5 wijken te bezoeken.

doen in het groene arnhem

1. Ontdek de Arnhemse ‘Volkswijk Klarendal’

Klarendal vind je aan de noord-kant van Modestad Arnhem. Volkswijk Klarendal is een mix tussen oude charmante arbeidshuisjes, (modieuze) winkels, sfeervolle café’s en restaurants. In 2005, toen ik in Arnhem ging wonen, belandde ik middenin Klarendal, op de Paulstraat.

Modewijk van Nederland

De wijk beschikt ook over een eigen ‘Modekwartier’, dit is zelfs de enige modewijk van Nederland. Denk dan aan winkels en ateliers waar designers vaak ‘live’ – met de hand – hun kleding of accessoires maken. Het is een feestje om die passie en dat vakwerk te mogen aanschouwen.

Lost in Wanderland Arnhem Modekwartier 5x doen
Eten en drinken in Klarendal

Één van de food hotspots in het Modekwartier is Sugar Hill. Dit toegankelijke restaurant vind je – zoals de naam al doet vermoeden – boven op ‘hill’ van de Klarendalseweg.

screenshot 2019-01-30 at 15.46.14

Een stukje naar beneden, aan het Elly Lamakerplantsoen 2, vind je nog zo’n fijne plek; ‘Caspar‘. Hier geniet je van een portie onvervalste Arnhemse gezelligheid. Of je nou behoefte hebt aan goede wijn, een potje mens erger je niet of allebei, het kan hier allemaal in dit huiselijke café.

2. Charmant St Marten en Sonsbeekkwartier

St Marten en het Sonbeekkwartier zijn herkenbaar aan de herrenhuizen en hoogteverschillen in de straten. Het bruist van de heerlijke (kindervriendelijke) pleinen, cafés en huiskamerrestaurants.

Eten en drinken in Sonsbeek

Bij Graaf Otto, aan het gelijknamige plein, kun je altijd genieten van een stukje taart of verse oester. Terwijl je bij Hans Eten en Drinken of Nescio geniet van een lekker biertje, een lekkere daghap in huiselijke sfeer.

“Sonsbeek is 1 van de mooiste parken van Nederland”

Loop je aan de west-kant de wijk uit, dan kom je op 1 van de mooiste plekken van Arnhem, Park Sonsbeek. Dit park wordt ook wel Sonsbeekpark genoemd 😉 Hier flaneren en chillen de jonge Arnhemmers als het even kan het liefst het hele jaar door. Optreden hier, festival en barbecue daar.

Sonsbeekpark park Sonsbeek arnhem

Er is ruimte genoeg voor iedereen en het park is adembenemend mooi. Presentatrice en wereldreiziger Floortje Dessing vertelde in haar tv-programma Floortje blijft thuis dat park Sonsbeek 1 van de mooiste parken van Nederland is. Daar geef ik haar geen ongelijk in.

3. De statige wijk ‘t Spijkerkwartier

In het populaire het Spijkerkwartier in Modestad Arnhem rijzen de meest prachtige oude huizen en panden op. Je ziet er klassieke gebouwen omgetoverd tot (studenten) lofts en herenhuizen waarin mediterraanse eetcafés zijn gevestigd. Deze enerverende wijk blijft je prikkelen.

spijkerkwartier arnhem statig
Multiculturele Steenstraat

Ongetwijfeld de bekendste straat van Arnhem en het Spijkerkwartier vind je op de rand van de wijk, de Steenstraat. Als je door de Steenstraat loopt waan jezelf even in Bombay, Bangkok dan weer in Noord-Oost Londen en dan weer in Arnhem. In deze straat vind je cafés, toko’s, halal slagers, bakkers en de beste Italiaanse ijssalon van Arnhem, Trio.

4. Studentenwijk Coehoorn

Coehoorn is waarschijnlijk 1 van de meest bewegende wijken van Arnhem. Dit komt mede door de artistieke studenten van en de aantrekkingskracht van creativiteit die deze vibe met zich meebrengt. Sinds een aantal jaar vind je in de wijk te gekke cafés, hippe bedrijfjes en centraal in de wijk het gezellige Coehoornpark. Het park waar soms ook leuke optredens te zien zijn en waar je bij een bezoek aan Stella by Starlight ook kunt eten.

5. Arnhem-centrum van rauw naar wauw

Toen ik in de jaren negentig als tiener regelmatig naar Arnhem trok – om bij bekende platenwinkels mijn technoplaten te kopen – had Arnhem-centrum best een rauwe uitstraling.

coehoorn arnhem rijn centrum brug
Arnhem is toegankelijker en vriendelijker

Het multiculturele van Arnhem sprak me toen aan en nu nog steeds. De 7 straatjes, het opengooien van de oude gracht, de nieuwbouw rondom de Eusebiuskerk, de Foodhallen zijn enkele voorbeelden van de positieve veranderingen die Arnhem heeft doorgemaakt. Arnhem is in mijn ogen vriendelijker en opener geworden. Maar oordeel zelf 🙂

strand-zuid hotspot rijn Arnhem
Strand-Zuid hét strandpaviljoen van Arnhem

In lijn met de openheid die Arnhem toont, ontstaan er hele toffe nieuwe dingen. Zo is er sinds 2019 een ‘kekke’ strandtent geopend, genaamd Strand Zuid. Strand-Zuid biedt plaats aan zonaanbidders, levensgenieters en zij die aan de Rijn willen wegdromen – met de skyline van Arnhem op hun netvlies – terwijl de zon ondergaat.

Groene Modestad Arnhem bezoeken is zo gek nog niet!

13 Replies to “De groene Modestad Arnhem”

  1. Wij doen volgende week een dagje in Kröller-Müller en breien daar ook nog een paar dagen Arnhem en omstreken aan vast. Tips voor hippe eetplekjes welkom. Ik kijk alvast eens naar je andere berichten!

    1. Bij Ann is een erg leuk ontbijt en lunchtentje (ik schreef er begin mei een blog over). Het Modekwartier moet je zeker even gaan bekijken. Je weet niet wat je meemaakt, zo’n leuke wijk. Mocht je nog geen hotel hebben dan zou ik Hotel Modez kiezen als onderkomen. Uniek en typisch creatief Arnhem in 1 hotel midden in het bruisende Klarendal.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: