Ik ben 500 meter van de Duitse grens geboren. Dat zegt dat Duitsland in mijn kinderjaren altijd dichtbij was. Dit kwam tot uiting toen ik als kind – samen met mijn zusje – naar Duitse steden of dorpen ging. Het mooie hiervan is dat je opgroeit tussen 2 verschillende werelden, talen en het mooie ervaart van beide.

Berlijn Oost-Berlijn West-Berlijn verschillen Waarom

Duitsland staat voor degelijkheid en kwaliteit

Vraag een Duitser wat voor soort bier, sportschoen of auto hij heeft en hij zal 99 vd 100x een Duits merk noemen. Wat zegt dit vraag je je af? Dat Duitse mensen hoge kwaliteit stellen aan producten en ze een tikkeltje chauvinistisch en/of nationalistisch zijn misschien.

Veranderingen

Toch zie ik een kentering sinds de jaren dat ik nu in Duitsland kom (en Duitsers naar Nederland zie komen). Het leuke is dat de Duitser ook van Nederland houdt en Nederlandse producten maar al te graag naar huis meeneemt.

Konigsallee Kö shoppen dusseldorf waarom 11x

Enorm land

Duitsland is de belangrijkste handelspartner van Nederland. Alleen al in Bundesland (provincie) NRW (Noordrijn-Westfalen) wonen meer mensen dan in Nederland. Deze provincie, met 18 miljoen inwoners, ken ik samen met de stad Berlijn het beste van alle Duitse gebieden.

Düsseldorf, Oberhausen, Köln, Essen, Münster en ook kleinere steden zoals Bocholt en Emmerich heb ik vaak bezocht. Deze steden ken ik door en door en over Düsseldorf maakte ik zelf daarom een uitgebreid blog met handige tips.

waarom dusseldorf blog spannendste stad 11x Konigsallee Kö

Berlijn, Hamburg, Frankfürt en München zijn slechts enkele metropolen buiten NRW die ik heb bezocht. Het land van Frau Merckel telt inmiddels bijna 85 miljoen inwoners en is
1 vd sterkste economische landen in Europa.

Berlijn

De stad kwam al even voorbij, Berlijn. Sinds 2001 kwam ik hier 9x om de stad vrije stad in Oost-Duitsland te ontdekken. Dat verveelt tot op de dag van vandaag niet. Daarom maakte ik een tweeluik gemaakt over Oost-Berlijn, het deel van de stad dat mij het meest in vervoering brengt.

Berlijn hotels overnachten stad nooit af tip slapen Oost-Berlijn

Anders en prettig = Duitsland

Duitsland is prachtig en interessant doordat zij anders is. De inwoners zijn beleeft en het leuke is iedere provincie – Bundesland – is weer anders qua natuur en inhoud. Duitsland zal je blijven verbazen en voelt in gelijkenis tot België altijd aan als een prettige warme deken.

Danke schön Deutschland 

 

%d