Het had weinig gescheeld of ik was op mijn 10e naar Dordrecht verhuisd. Het liep anders, niettemin is het zeer de moeite om deze historische stad te leren kennen. De Zuid-Hollandse stad – omringd door water – werd groot in de middeleeuwen, als handelsstad. Het ‘rijke’ karakter van de stad zie je nog steeds terug in de charmante straten, bruggen en mooie panden. In 5x doen in historisch Dordrecht neem ik je mee in 1 van de meest leuke steden van Nederland. ‘Hoe dichterbij Dordt….hoe mooier het wordt’.

5x doen in historisch dordrecht

1. Dordrecht vanaf het water, bootjevaren

Dordrecht is een labyrint aan kleine bruggen en smalle schilderachtige steegjes. Er zitten veel verhalen en rijkdom in de stad van de schapenkoppen (bijnaam van de Dordtenaren). Het is leuk om dat zelf te ontdekken vanaf het water. Bijvoorbeeld tijdens een rondvaart met de Dordtevaar, maar je ‘ken’ ook met Si Barone mee.

5x doen in historisch dordrecht
Met de Italiaanse watertaxi door Dordt

Bij Si Barone leer je op het water alles over historisch Dordrecht. Geweldige ervaring! Gewoon lekker met elkaar genieten aan boord met een hapje en drankje is ook mogelijk. Vanaf de Italiaanse watertaxi’s Talamod of Fraternita – die varen op duurzame brandstof – ervaar je de echte Dordtse gastvrijheid, met een Italiaans tintje. Oja, je kunt op meerdere plekken opstappen om Bella Dordt te bekijken.

Dordrecht vanaf het water beleven

2. Waar moet je shoppen, eten of koffie drinken?

Tijdens de gesprekken die ik heb met Dordtse winkeliers, restauranthouders en voorbijgangers proef ik bescheidenheid. Als ik doorvraag ontstaan er leuke gesprekken over de geschiedenis van Dordrecht en het heden. Ik ontdek dat men trots op de stad. De Voorstraat, Vriesestraat, Nieuwstraat en Wijnstraat zijn voorbeelden van unieke straten waar deze trots van afspat.

A. Bezoek de oudste stadsstraat: Voorstraat

De langste en oudste straat van Dordrecht, is een must visit. De straat is een opeenstapeling van bijzondere panden en speciaalzaken. Denk aan galerieën, zadenwinkels voor je tuin of balkon, accessoirewinkels en boetieks. De Voorstraat is een feestje, alleen al door de filmische steegjes die je als tentakels ziet uitsteken. Neem een koffie, vegetarisch ontbijt of lunch bij Zusjes. Eerlijk genieten op een prachtige plek.

zusje voorstraat dordrecht
B. Levendig shoppen in de Vriesestraat

Op Vriesstraat 37 leer ik Mark van Habets herenmode kennen. De toegankelijke Dordtenaar weet alles van mode en de geschiedenis van historisch Dordrecht. Bij de stijlvolle modeshop, met prachtige Italiaanse mannenkleding, komen luxe, service en smaak samen. Je kunt hier een hele outfit shoppen, maar ook een pak op maat scoren. Daarnaast kun je bij Mark terecht voor personal shopping op afspraak.

Vriesestraat dordrecht habets herenmode

Even verderop vind je De Stadsbranderij. Dit is het uitgelezen moment om koffie te drinken van Dordtse bodem. Koffie (of thee) met eigengemaakte koekjes of een stukje taart. De Stadsbranderij is sinds 2015 een begrip in Dordrecht.

stadsbranderij vriesestraat dordrecht koffie
C. Dwaal door de charmante Nieuwstraat

Toen ik voor het eerst in Dordrecht was, liep ik vanaf de gezellige vrijdagmarkt per toeval de Nieuwstraat in. Wat een klein leuk straatje met historische panden! In 1 van die toffe panden zat ooit een oude garage waar Francis op verliefd werd.

nieuwstraat dordrecht Francis Lunch & Baked Goods

De Dordtse voormalig banketbakker, sociaal maatschappelijk dienstverlener en wereldreiziger kocht het pand en maakte er een lunch en bakstudio van. Je eet hier de meest lekkere koekjes, lunchgerechten en de koffie is ook goed. Francis Lunch & Baked Goods is 1 van die parels die een bezoek aan de Nieuwstraat de moeite waard maken. #Dordtopjebord

nieuwstraat dordrecht Francis Lunch & Baked Goods
D. Wijnen en deinen in de Wijnstraat

Als je door Dordt dwaalt loop je ongetwijfeld ook een keer door de Wijnstraat. De straat is lang en je vindt er talloze horecazaken en leuke conceptstores. Ben je op zoek naar een ontbijt dan kun je Coffeelicious bezoeken.

coffeelicious ontbijt koffie wijnstraat dordrecht

Ik deed dat ook en at een heerlijke breakfast panini met gembersap. De pancakes of smooties zijn hier ook super. Daar zit je dan in de opkomende ochtendzon te genieten van een sprookjesachtig uitzicht over de gracht en de achterkant van de karakter panden aan de Voorstraat. Historisch Dordrecht op haar best.

5x doen dordrecht water varen
E. Meer smullen in Dordrecht

Er zijn naast de 4 genoemde straten nog tientallen leuke steegjes en straten die een bezoek aan de sfeervolle binnenstad van Dordrecht zo fijn maken. Zo kun je lekker ontbijten bij Nobels Brood op de Grotekerksbuurt.

Turkse en Surinaamse Lunch

Bij Broodbar Boer’n Bontje aan de Tolbrugstraat combineert eigenaar Jermain de Turkse en Surinaamse keuken ter ere van zijn kinderen. De naam van de winkel is een ode aan zijn ouders die eind jaren 70 een zaakje op de Voorstraat hadden die Boeren Bontje heette.

Wil je dineren? Dan raad ik je de intieme Bistro La Bohème aan of Magazijn Dordrecht. In Het Magazijn komen lokale initiatieven onder 1 dak samen met een restaurant, (pop-up)stores, een kunstuitleen en galerie

5x doen dordrecht eten en drinken

3. Doen in historisch Dordrecht: Rondje Dordt

Dromers verdwalen gegarandeerd in Dordrecht. Ik ben zo iemand. Om niets te missen heeft de VVV Dordrecht een handige route gemaakt; Rondje Dordt. Deze historische route is eenvoudig te volgen via de rood-witte (kleuren van Dordt) bordjes. Krijg hier een indruk van de route, met handige audio ondersteuning.

De Diamatebrug: foto Bram Vreugdenhil

4. Nationaal Park De Biesbosch

Als je vanuit het historisch centrum naar het zuiden rijdt – of vaart met 1 van de Si Barone boten – kun je Nationaal Park De Biesbosch niet missen. Één van Nederlands mooiste natuurgebieden ligt op de grens van Zuid-Holland en Noord-Brabant en doet mijn groene hart sneller kloppen. Nationaal Park De Biesbosch is een belevenis voor jong en oud, een plek waar je helemaal tot rust komt. Daarnaast is het het zelfs het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa.

Nationaal Park De Biesbosch dordrecht          boot
Met de Si Barone boot door de Biesbosch

5. Waar overnacht je in Dordrecht?

Toen ik besloot Dordrecht te bezoeken stuitte ik direct op een magnifieke watertoren aan de rand van de stad. Villa Augustus is een monumentale watertoren omringt door moestuinen, het heeft haar eigen bio-markt, restaurant en ligt aan het Wantij (de waterweg) van Dordrecht. Mooier kan echt niet! Ik was dus onder de indruk van de ligging van dit hotel, het uitzicht én het eten!

Waar overnacht je in Dordrecht villa augustus hotel

Wil je in de historische binnenstad slapen? Dan is Divino een prachtige optie. De appartementen liggen naast de historische poort Groothoofd, zijn betaalbaar en hebben een uitstekende beoordeling.

Villa augustus overnachten in dordrecht

2 Replies to “5x doen in historisch Dordrecht”

  1. Mooi dat je geraakt ben door de schoonheid van de “mooiste” stad van Nederland. Noem ons alleen geen Dordrechtenaar nee wij zijn Dordtenaren!!!. Jammer dat je het terras met het mooiste uitzicht van Dordrecht het Bolwerck niet noemt, ik weet het het is niet een juppe terras maar kijkend over 3 rivieren is bijzonder

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: